Čavić: Politička kriza dostiže svoj vrhunac

Politika

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da politička kriza u BiH dostiže vrhunac, te da je partnerstvo Saveza za promjene sa SDA i njenim liderom Bakirom Izetbegovićem nanijelo ogromne probleme Savezu.

Čavić je rekao da ni sami učesnici u vlasti ne znaju kako uopšte funkcioniše vlast na nivou BiH, te koliko je kriza duboka, posebno nakon izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o tome da parlamentarna većina ne postoji.

– Može se nazvati kako hoće, ali parlamentarne većine nema. Sada je manjinska, bez podrške, u tehničkom mandatu. Zbog odnosa HDZ-a i SDA posebna je refleksija na federalnom nivou – ocijenio je Čavić za federalne medije.

On je ocijenio da partnerstvo Saveza za promjene i SDA u protekle dvije godine nije bilo iskreno, te da je glavni problem Izetbegović.

– Bili smo u koaliciji koja je kreirala vlast na nivou BiH, cijeli sastav u Savjetu ministara, a onda smo bili zatečeni njegovim inicijativama koje su bile direktan atak na Savez za promjene. Rezultat su ličnih Izetbegovićevih inicijativa, a mjeru je prevršio njegov fijasko, bez validnog agenta, da se pokrene revizija u sporu protiv Srbije – objasnio je Čavić dodavši da Savez za promjene na sjednici Predstavničkog doma, koja je zakazana za 5. april, neće podržati set zakona o akcizama.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *