Šarović i Borenović: Podržaćemo kandidata koji ima najviše šansi da pobijedi

Politika

Predsjednici SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović poručili su nakon današnjeg sastanka da u što većem broju lokalnih zajednica žele imati jednog zajedničkog kandidata na lokalnim izborima. Takođe su kritikovali odluku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ne da saglasnost za dolazak predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u službenu posjetu BiH.

 

Komentarišući povlačenje vitalnog interesa Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH u vezi sa davanjem saglasnosti za dolazak predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, Borenović smatra da sve što se dešava posljednjih dana pokazuje jednu vrstu turbulencije prema Narodnoj skupštini RS i korištenja važnog prava koje koristi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kako ne bi bio preglasan.

 

“Mi ćemo biti svaki put u NSRS sa jasnim stavom, ali imam osjećaj da se to važno pravo koristi tamo gdje nema potrebe i unosi dozu neozbiljnosti u rad određenih institucija. Mi ćemo svoje stavove vrlo jasno reći. Zvanični sastanak zvaničnih institucija je najbolje mjesto za reći stav, iznijeti slaganje ili neslaganje i reći o zakonskim rješenjima”, kazao je on.

 

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da nije bilo nimalo mudro Miloradu Dodiku da ne da saglasnost za dolazak Đukanovića jer misli da će RS time diplomatski mnogo izgubiti.

 

“Ko ne želi biti s Đukanovićem, ne mora biti na tom sastanku. Ima mnogo načina da se iskaže nezadovoljstvo, a ovo je najgori način i jedna velika greška. Ove stvari je trebalo rješavati na drugačiji način i stav prema Đukanoviću što radi u Crnoj Gori manifestovati na drugi način. Mislim da je loše kako srpski član Predsjedništva BiH rješava ovakve stvari”, poručio je.

 

Što se tiče ovogodišnjih lokalnih izbora, što je bila tema današnjeg sastanka vrha SDS-a i PDP-a, Šarović smatra da opozicija u Banjoj Luci, ali i širom RS, treba imati samo jednog kandidata na predstojećim lokalnim izborima.

 

“To je poruka za SDS, PDP i sve druge koji žele srušiti postojeću vlast u Banjoj Luci. Podržaćemo kandidata koji ima najviše šansi da pobijedi”, rekao je Šarović.

Što se tiče Bijeljine, komentarišući koketiranje aktuelnog gradonačelnik Miće Mićića sa SNSD-om, predsjednik SDS-a je kazao da njegova stranka mora imati svog kandidata, koji ne može biti, kako je naveo, “ni naš ni njihov”.

 

“Mora da bude samo SDS-ov. To je potpuno jasno. Ne možemo graditi saradnju na lošem. Ako bi se Mićo Mićić iskupio i priznao da je mnogo pogriješio, onda bi tek mogli razgovarati. Ovdje se radi o konceptu, a ne o pojedincu. Nema kompromisa sa SNSD-om u Bijeljini. Želimo samo 100% kandidata SDS-a”, naveo je.

 

Lider PDP-a Branislav Borenović je potvrdio Šarovićeve riječi o jasnom dogovoru da opredijeljenje opozcionih stranaka na čelu sa SDS-om i PDP-om bude jedan kandidat za načelnika i jedan kandidat za gradonačelnika u što većem broju lokalnih zajednica.

 

“Jedan kandidat za gradonačelnika Banje Luke treba okupiti sve političke partije koje gledaju jednako na stanje u Banjoj Luci i RS-u. Znate da je Gradski odbor PDP-a kandidovao Draška Stanivukovića. Mladen Ivanić definitivno neće biti kandidat kako se špekuliše. Želimo da definišemo strategiju sa ciljem jednog kandidata SDS-a, PDP-a i šireg kruga političkih stranaka koji će podržati i okupiti cijelu opoziciju, ali i sve ljude koji žele promjene u lokalnim sredinama”, istakao je.

Borenović smatra da je važno raščistiti neke stvari i znati ko je ko i nogama i glavom u SDS-u i PDP-u i kako kaže na strani RS.

 

“Želimo znati ko je za RS koja će biti slobodnomisleća i ko želi graditi demokratske principe”, dodao je.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *