Čović i Izetbegović razgovarali u Mostaru

Politika

​Čini mi se da su današnji razgovori pokazali da zajedno možemo napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja. Bilo je govora o izbornom procesu u Mostaru i tema Uborka, poručio je nakon današnjeg sastanka u Mostaru, lider HDZ BiH Dragan Čović.

 

On se sastao sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA.

 

“Da se zahvalim predsjedniku Izetbegoviću i kolegama SDA što su bili naši gosti danas na tragu traženja rješenja kako bi se stvorila dodatna stabilnost u BiH. Čini mi se da su današnji razgovori pokazali da zajedno možemo napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja. Bilo je govora o izbornom procesu u Mostaru i tema Uborka. Napravit ćemo zajedničku izjavu sa višim i nižim razinama vlasti kako bi mogli doći do rješenja deponiranja otpada”, kazao je Čović, prenosi N1.

 

Dodao je da je ključ stabilnosti u povjerenju i vrednovanju Ustava.

 

“Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju koje će se prepoznati kroz izborni proces koje je i do sada naglašavano. Naravno da smo željni usaglasiti presude Suda u Strazburu. Primarno želimo da vrednujemo Ustav BiH i svoje ponašanje prilagodimo Ustavu i zakonu”.

 

“Zastoje koje imamo želimo rješavati jednim doprinosom da što prije uspostavimo i profunkcionira vlast u BiH. Pokazali smo jednu razinu partnerstva u traženju rješenja. Dolaze i krize koje su odraz domaćih problema, ali i krize koje uvozimo kao što je migrantska kriza”, kazao je Čović.

 

“Puno stavova je približeno, ali daleko smo od toga da kažemo da smo strateške poglede usaglasili. Opće opredjeljenje je da se za lokalne izbore osigura maksimalni standard za održavanje izbora i da Mostar ove godine ima izbore”, dodao je Dragan Čović prilikom obraćanja novinarima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *