Dodatnih 52 miliona KM zdravstvenim ustanovama

Politika

Prošle sedmice Vlada Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbijedili su ukupno 52 miliona maraka za sve domove zdravlja i bolnice u Srpskoj, kroz odgovarajuće ugovore sa ovim ustanovama, kako bi one mogle da funkcionišu.

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić ističe da je taj novac namijenen za plaćanje poreza i doprinosa, odnosno tih dugovanja prema zaposlenima u zdravstvu, ali i za funkcionisanje u redovnim okolnostima i poslovima.

 

– To je važno jer nam pomaže i da ovu epidemiološku situaciju zbog virusa korona što lakše prebrodimo. Sada i direktori imaju mogućnost da upravljaju svojim ustanovama – naglasio je Šeranić.

 

Jedan od razloga za ovu mjeru Vlade, podsjećamo, bio da zdravstvene ustanove od ove godine zdravstvenim radnicima isključivo uplaćuju bruto platu, te da se ne gomilaju dugovi u zdravstvenom sistemu, koji treba da bude održiv.

 

Od 1. januara sve ustanove moraju uplaćivati poreze i doprinose, jer će se na taj način riješiti pitanje likvidnosti zdravstvenih ustanova.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *