Poslanici “čuvaju leđa” jedni drugima od kazni

Politika

Nijedan poslanik ili delegat u Parlamentu BiH nikada nije kažnjen zbog kršenja kodeksa ponašanja iako i sami priznaju da je bilo slučajeva za koje je trebalo izreći sankcije.

U izvještaju Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH navedeno je da od 10. novembra 2015. godine, kada je usvojen kodeks ponašanja poslanika i delegata, nije podnesena nijedna prijava da je došlo do njegove povrede. Parlamentarci kažu da je kodeks prilično skučen i da komisija može reagovati samo na osnovu prijave koju protiv poslanika ili delegata mogu da podnesu njihove kolege. Zbog mira u kući za prijavom, međutim, niko nije posezao.

– Nije bilo nijedne prijave za povredu kodeksa, ali ne kažem da toga nije bilo. Postupak zbog povrede kodeksa pokreće se prijavom koju s obrazloženjem svaki član Parlamenta može podnijeti Zajedničkoj komisiji za ljudska prava u pisanoj formi. To, međutim, niko nikada nije uradio – rekao je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić iz SDS-a.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Dušanka Majkić rekla je da se poslanici na sjednicama uglavnom ponašaju pristojno i da su najdrastičnije povrede radnih aktivnosti.

– Veliki broj poslanika dolaze potpuno nespremni na sjednice. Nekada nisu upoznati čak ni sa dnevnim redom, sjede u klupama, a ne znaju o čemu se diskutuje. Materijale čitaju samo rijetki i uvijek diskutuju isti ljudi. Ima poslanika koji se tokom četvorogodišnjeg mandata nijednom ne jave za diskusiju. Često se dešava da poslanici tokom zasjedanja napuštaju sjednice i često ne bude ili se radi na ivici kvoruma – rekla je Majkićeva.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković naglašava da je Kancelarija za reviziju institucija BiH dala preporuku za donošenje zakona o pravima i dužnostima poslanika i delegata.

– Zadužili smo Savjet ministara da to učini, ali to nije učinjeno. Od Savjeta ministara je zatraženo i da predloži rješenje za odsustvo sa sjednica. Ovo što sada imamo svodi se na prava, ali ne i na dužnosti – rekao je Novaković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA smatra da problem u radu ove institucije predstavljaju neopravdani izostanci sa sjednica.

– Takvo ponašanje ne može ostati nekažnjeno. Zajednička komisija bi trebalo da preuzme praksu susjednih zemalja i predloži rješenja. Dobro bi bilo da se zbog neopravdanog izostanka sa sjednice umanji plata – rekao je Džaferović.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut kaže da je kršenja kodeksa bilo, ali da su izostale prijave.

– Znamo da neki na sjednice dolaze u farmerkama. Tokom sjednica u više navrata je nedostajalo kvoruma iako je kodeksom propisano da se sjednice ne napuštaju tokom rasprave – rekao je Arnaut i dodao da se privilegije koriste, a da za kršenje kodeksa niti ko koga prijavljuje niti ko odgovara.

Lakše povrede kodeksa

– Tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, radnih tijela ili komisija

– Napuštanje sjednice tokom obraćanja predsjedavajućeg ili gosta

– Čitanje knjiga ili novina tokom sjednice

– Korišćenje mobilnog telefona ili laptopa kojim se ometa tok sjednice

– Razgovor kojim se ometa tok sjednice

– Neprikladno i neuredno odijevanje na sjednicama

Teže povrede kodeksa

– Nepridržavanje Ustava i zakona

– Davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima

– Konzumiranje alkohola ili hrane u toku sjednice

– Isticanje zastave ili amblema u toku sjednice

– Govor protiv ličnosti, prekidanje govornika

Kazne za povrede kodeksa

– Pismena opomena

– Novčana kazna (jednokratno do 50 odsto mjesečnog paušala)

– Javna opomena s objavom u sredstvima javnog informisanja

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *