Lukač: Trenutno nema potrebe za rigoroznijim mjerama

Politika

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, kazao je da trenutno nema potreba za uvođenjem rigoroznijih mjera.

 

“Naš zdravstveni sistem može da podnese trenutno stanje”, kazao je Lukač.

 

On je dodao da postoje rezervne varijante u slučaju da se stanje promijeni.

 

“Mi u Republici Srpskoj smo dosta disciplinovani, policijski čas se sve više i više poštuje, mjere samoizolacije se sve više poštuju. Ljudi shvatili da se moraju ponašati disciplinovano”, naveo je Lukač, nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i ministrom bezbjednosti BiH Fahrudinom Radončićem. Sastanak je održan u zgradi Vlade Republike Srpske.

 

Sagovornici ocijenili da je saradnja dva ministarstva dobra, a tokom sastanka je razgovarano i o raspodjeli humanitarne pomoći.

 

Dodik je rekao da će dio pomoći koju je Srpska dobila, odnosno maske i rukavice, biti ustupljeni Graničnoj policiji BiH, te zahvalio Radončiću na saradnji.

 

“Razgovarali smo o ovoj situaciji. Dobro zvuči procjena SZO da je BiH preduzela dobre mejre u ovoj pandemiji”, istakao je Dodik i dodao da je razgovarano i o političkoj situaciji u BiH.

 

“Razgovarali smo i o političkoj situaciji sa akcentom na potrebu rješavanja pitanja sredstava MMF-a koja su zarobljena zbog nepostojanja dogovora o raspodjeli sredstava u BiH”, naveo je on.

 

Ministar Lukač je rekao da je razgovarano i o budućoj saradnji, razmjeni informacija, ne samo o pitanju migracija, već i borbe protiv virusa korona.

 

Radončić je rekao da je situacija u vezi sa virusom korona teška.

 

On je rekao je da je bezbjednosni sektor “kupio” važnu stvar, a to je vrijeme – kako bi se zdravstveni sistem spremio za borbu protiv korona virusa. Pohvalio je rad bezbjednosnih službi i na nivou entiteta, ali i na nivou BiH.

 

“Mjere koje se preduzimaju pokazuju se veoma važnima. Nakon mjesec i više dana dali našim ljekarima da pripreme bolnice, nabave respiratore i opremu. Dali smo im vremena kako bi se borili sa korona virusom”, poručio je Radončić.

 

On je sa Lukačem i Dodikom razgovarao o saradnji ministarstva sa entitetskim MUP-ovima.

 

“Saradnja je izvanredna. Zahvaljujući Lukaču i Dodiku dogovorili smo da dio pomoći Republike Turske koji je bio namijenjen za Republiku Srpsku ide našoj Graničnoj policiji i dvije policije u dva kantona. Zahvalan sam im na tom gestu”, poručio je Radončić.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *