Borenović i Kavalec: Obezbijediti slobodan pristup informacijama

Politika

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović razgovarao je sa šeficom misije OEBS-a u BiH, ambasadorkom, Кetlin Кavalec o stanju ljudskih prava u Republici Srpskoj i BiH.

 

Borenović je istakao da su prethodnih dana podnijete prekršajne prijave protiv funkcionera PDP-a Draška Stanivukovića i Radislava Dončića zbog navodnog širenja panike u vrijeme vanrednog stanja.

 

On ističe da su oni prije svega iznijeli činjenice o neadekvatnom postupanju vlasti u pojedinim slučajevima kad je riječ o načinu sprečavanja širenja virusa korona i da su njihove tvrdnje kasnije potvrdili građani u čije su se ime obraćali, ali indirektno i vlast i to tako što su postupili na način kako su ih ovi predstavnici građana i pozvali da postupe.

 

„U ovim slučajevima bitna činjenica da su Stanivuković i Dončić narodni poslanik, odnosno odbornik, čija je obaveza da primaju predstavke i usmene žalbe i obavještenja od strane građana“, kaže Borenović.

 

On je podsjetio na Ustav Republike Srpske kojim je zajamčena sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja, kao i pravo građana da javno iznose mišljenje o radu državnih i drugih organa i organizacija, da im podnose predstavke, peticije i prijedloge i da na njih dobiju odgovor, te da niko ne može biti pozvan na odgovornost niti trpiti druge štetne posljedice zbog javno izraženog mišljenja o radu državnih organa.

 

Borenović i Кavalec su saglasni da je od izuzetne važnosti imati slobodan pristup informacijama i omogućiti nesmetano izvještavanje:

 

„Veoma je važno da predstavnici opozicije, nevladinog sektora i medija imaju slobodu da na odgovoran i uravnotežen način iznesu prijedloge, sugestije, pa i kritike određenih postupanja izvršne vlasti, i to baš iz razloga kako bi odgovor na ovu epidemiju bio što adekvatniji i uspješniji. Ukoliko bi svaka kritika poteza izvršnih izvršnih vlasti bila tretirana kao prekršaj, onda bi praktično sloboda govora, demokratija i ljudska prava bili potpuno suspendovani za vrijeme epidemije“, istakao je Borenović.

 

On je podsjetio Кavalec na proklamovane zadatke i aktivnosti OEBS-a u koje, pored ostalog, spadaju i vladavina prava, ljudska prava i demokratizacija, te da je smisao Misije OEBS-a u BiH upravo efektivna borba protiv gore opisanih ponašanja predstavnika izvršne vlasti.

 

„Ovakva represija može imati teške posljedice po vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih sloboda u našoj zemlji, čiji efekti bi uskoro, poput pandemije, prešli granice Republike Srpske i BiH sa negativnim posljedicama po dostignute civilizacijske vrijednosti širom regije i Evrope“, zaključuje Borenović.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *