Ivanić: Smanjiti poreze i doprinose na plate

Politika

Vlada Republike Srpske mora hitno rebalansirati budžet i prilagoditi ga novim okolnostima, i zbog održavanja zaposlenosti, svima smanjiti poreze i doprinose na platu, rekao je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

 

Ivanić smatra da će privreda doživjeti pad, a to će, kako kaže, imati negativan uticaj na budžet na dva načina.

 

“Prihodi će zbog smanjene ekonomske aktivnosti pasti, posebno PDV, zbog otpuštanja zaposlenih i smanjene potrošnje, kao i prihodi za penzioni i zdravstveni fond, a rashodi će rasti jer se novac mora izdvojiti za podršku privredi, a to prije epidemije nije bilo u planu”, kaže Ivanić za “Srpskainfo”.

 

Ističe da Vlada RS mora hitno rebalansirati budžet i prilagoditi ga novim okolnostima.

 

“To znači da se mnogi rashodi koji nisu nužni moraju isključiti, i to za iznos podrške privredi zbog negativnog uticaja epidemije”, ističe Ivanić.

 

“Da bi se to moglo, moraju se znati mjere. Glavne mjere se mogu tražiti u oblasti fiskalne politike. Vlada mora jasno reći kojim preduzećima i privrednim subjektima će olakšati poreze, a moje mišljenje je da se, zbog održanja zaposlenosti, moraju svima smanjiti porezi i doprinosi na plate. To se mora temeljito spremiti i privrednici se ne smiju prevariti. Nisam stekao utisak da na ovome bilo ko ozbiljno radi iako smo već gotovo mjesec dana u ovom stanju”, naglasio je Ivanić.

 

Ivanić smatra da i Vlada RS, kao što su to najavile mnoge zemlje, treba isplatiti minimalnu platu i doprinose za sve zaposlene koji zbog zabrane nisu mogli raditi za cijelo vrijeme trajanja zabrane.

 

Osvrćući se na mjere Vlade za isplaćivanje minimalnog ličnog dohotka za april, Ivanić kaže:

 

“Ostaje nejasno zašto već nisu počele ove isplate kada je već druga sedmica aprila. Moguće je da se ni ovo obećanje ne ispuni, pogotovo ako bi se oštre mjere tokom aprila olabavile”.

 

Koliko se Vlada neozbiljno bavi ovom temom najbolje pokazuje učešće ekonomske podrške preduzećima u ukupnom budžetu, smatra on.

 

“Vrijedi razmisliti i o kriterijima finansijske podrške iz budžeta i to vezati za procenat pada prihoda u odnosu na 2019. godinu. Ako je prihod nekome pao za pet procenata, a drugima za 30, pomoć ne može biti ista”, zaključuje Ivanić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *