Izetbegović: Ne pristajemo na ucjene oko izbornog zakona

Politika

SDA neće pristati ni na kakve ucjene kada je u pitanju Izborni zakon BiH, rekao je danas na uskršnjem prijemu kod kardinala Vinka Puljića Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je novinarima rekao da su iz HDZ-a BiH rekli kako će na probu staviti izmijene i dopune Izbornog zakona.

“Mi smo na probi već odavno i imamo čitav paket stvari koje bi trebali rješiti i jedni drugima izaći u susret. Primjer je i ugovor Islamske zajednice BiH sa državom koji stoji već dvije godine u Predsjedništvu. Lijepo i pravo je danas govorio kardinal Puljić upozorivši na položaj sveštenika, na njihova primanja, na imovinu crkve. Nije dobro nametati drugima nešto, posebno u mjestima gdje ste dominantniji, primjerice, gdje su Bošnjaci dominantniji od Hrvata, ili obrnuto, ili u situaciji gdje su Bošnjaci i Hrvati, dominantni nad Srbima“, rekao je Izetbegović.

Smatra da sve treba u paketu rješavati, a ne samo izvući ono za što ste zainteresovani. Upitan da prokomentariše izjavu Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH da će se Izborni zkaon BiH definitivno naći u Predstanvičkom domu BiH i da li to može dalje destbilizovati odnose dvije stranke, Izetbegović je rekao da je HDZ u to krenuo jednostrano.

“U ovoj zemlji ništa ne možete jednostrano raditi, u ovoj zmelji vi imate četiri ili pet koalicionih partnera. Treba se dogovoriti. Treba razmatrati jedan širi paket, a ne samo jedan segment za koji je jedna strana zainteresovana i pri tome modificirati prijašnje dogovore. Kada je, recimo, u pitanju rješavanje izbora članova Predsjedništva BiH, mi smo tu govorili o FBiH kao jednoj izbornoj jedinici, a HDZ BiH to je čini mi se razdvojio na dvije izborne jedinice, ali vidjećemo. SDA je za rješavanje ovog pitanja isključivo u sklopu rješavanja pitanja Sejdić-Finci. Mislim da je HDZ BiH krenuo bez toga. Idu jednostrano sa modificiranim rješenjima i mislim da to neće proći“, rekao je Izetbegović.

Rekao je da prisustvo međunarodne zajednice nije ni približno kako je nekad bilo, i da političari u BiH treba da shvate da je sve na njima.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *