Pandurević: Smjenu traže oni koji su izdali Republiku Srpsku za jednu tranšu MMF-a

Politika

SNSD ima legitimno pravo da želi smjenu Savjeta ministara BiH, ali SDS neće staviti potpis na njihovu inicijativu, potvrdila je šefica Kluba SDS-ovih poslanika u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

“Klub poslanika SDS-a nikada neće staviti potpis na inicijativu onih koji su na prošloj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH na najbeskrupulozniji mogući način prodali i izdali Republiku Srpsku za jednu tranšu MMF, podržavajući Zakon o osiguranju depozita kojim se prenose nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH.

To su uradili samo da bi dobili tranšu MMF-a, dakle, uspostavili su cjenovnik koliko vrijedi jedna nadležnost Republike Srpske. Na inicijativu ljudi takvog moralnog profila, SDS nikada neće staviti svoj potpis”, pojasnila je Pandurević, komentarišući inicijativu koju je Klub poslanika SNSD-a uputio SDS-ovom Klubu za glasanje o nepovjerenju Savjetu ministara BiH.

Pandurević ističe da od lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji se zalaže za očivanje nadležnosti RS, očekuje da sankcioniše svoje poslanike u Parlamentu BiH i pokaže da interese Republike Srpske i njene ustavne nadležnosti niko ne može ugroziti, pa ni njegovi poslanici.

Šefica Kluba SDS-ovih poslanika kaže da SNSD tradicionalno godinu dana pred opšte izbore pokušava da izbaci SDS iz Savjeta ministara BiH.

“To su uradili i u prošlom sazivu. Podsjećam, upravo je u ovom periodu pred prošle opšte izbore, ministar Mirko Šarović smjenjen sa pozicije, jer ga je SNSD izbacio”, navodi ona.

Govoreći o samom sadržaju SNSD-ove inicijative, Pandurević ističe da je njeno obrazloženje “bruka i sramota za ono što se zove poslanik”.

“Kada pišete inicijativu, pozivate se na akte. Trebalo je da naznače u kojem službenom glasniku je objavljen zakon, te ukoliko se već pozivaju na nečije izjave, trebalo je da nam prilože tekst tih izjava… Njihovo obrazloženje liči na kafanski razgovor, a ne na ozbiljan akt iza kojeg stoje potpisi poslanika”, kaže Pandurević.

Ona upozorava i da su poslanici SNSD-a napravili prvi presedan u postdejtonskom periodu Republike Srpske.

“Prvi put se desilo da su srpski ministri preglasani u Savjetu ministara BiH, a da dio poslanika iz Republike Srpske glasao za zakone o akcizama i osiguranju depozita, koji su doneseni preglasavanjem srpskih ministara.

SDS je u prethodnim mandatima bila u opoziciji na nivou BiH, ali nikad nismo podržali zakon koji nisu podržali srpski ministri u Savjetu ministara BiH”, poručila je Pandurević.

Osvrćući se na izjavu šefa Kluba SNSD-ovih poslanika Staše Košarca da je cilj inicijative postizanje minimuma političkog jedinstva poslanika iz RS na pitanjima od značaja za RS i njen narod, Pandurević navodi da se političko jedinstvo ne gradi na pozicijama i foteljama, već na zakonima kojima se štite ustavne nadležnosti RS.

“Ako SNSD želi u Savjet ministara, to nije nikakav problem. Imaju legitimno pravo na to i ako imaju većinu, neka smijene i izbace naše ministre iz Savjeta ministara BiH.

Oni očekuju da mi gradimo srpsko jedinstvo na tome da oni uđu u Savjet ministara. No, SDS smatra da se srpsko jedinstvo gradi na zakonima koje sam pomenula – Zakonu o akcizama i Zakonu o osiguranju depoztita, tamo gdje se štite ustavne nadležnosti RS, a koje su oni prodali i izdali, kako na sjednici Doma naroda, tako i na sjednici Predstavničkog doma, a izdaće ih opet na narednoj sjednici 20. aprila”, naglasila je Pandurević.

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *