Bevanda: Neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA

Politika

Ministarstvo finasija i trezora BiH saopštilo je da je ispunilo potrebne tehničke uslove za preuzimanje i isplatu korisnicima oko 330 miliona evra iz posebnog kreditnog programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) namijenjenog za pomoć u suzbijanju pandemije Covid- 19, ali to nije moguće jer na današnjoj sjednici nije donesena odluka Savjeta ministara BiH.

 

Kako kažu, Savjet ministara je trebalo jutros da usvoji odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI), ali prilikom glasanja nije bilo podrške prisutnih ministara iz bošnjačkog naroda te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH.

 

Prema odluci Upravnog odbora MMF, koja je donesena sinoć, BiH je odobren kredit za pomoć u borbi protiv korona virusa u iznosu 265.2 miliona SDR, što je oko 330 miliona evra, a kamatna stopa je na bazi 1,05 odsto uz grejes period od 39 mjeseci.

 

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je su sve aktivnosti koje su bile do Ministarstva finansija i trezora BiH završene odmah te da je novac već sutra mogao biti alociran na račune entitetskih vlada u skladu sa raspodjelom dogovorenoj u Pismu namjere koje su potpisali svi članovi Fiskalnog savjeta u BiH.

 

U Pismu namjere definisano je da Federaciji BiH pripada 62 odsto ovih sredstava, Republici Srpskoj 38 odsto, s tim da po 0,5 odsto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta. Takođe, potpisano je da se 50 procenata sredstava koja pripadaju FBiH raspodjele i kantonima kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije Covid -19.

 

-Ministar Bevanda izrazio je žaljenje što ministri iz SDA nisu podržali odluku Savjeta ministara koja je po istom principu usvajana u svim prethodnim aranžmanima i uvijek do sada je imala podršku kadrova ove političke partije. Ministar Bevanda smatra da je neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF donosi na osnovu Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka nego se isključivo radilo o finansiranju na osnovu članstva u MMF i kvota koje tu imamo – navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

Glasanje protiv odluke i insistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju ministra Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *