Tegeltija: Savjet ministara BiH će obezbijediti sredstva za lokalne izbore

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da ova institucija ima mogućnost da donese odluku o obezbjeđivanju sredstava za izbore, čak i u privremenom finansiranju.

 

– Pozivam Centralnu izbornu komisiju BiH da nastavi sa pripremom lokalnih izbora, a da pitanje finansiranja ostavi Savjetu ministara – rekao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na pitanje poslanika Sanje Vulić /SNSD/ kad će biti dostupna sredstva za lokalne izbore, koji su raspisani za oktobar.

 

Vulićeva je tokom diskusije tvrdila da novi predsjednik CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina “ucjenjuje parlament BiH i Savjet ministara BiH, kao i sve građane”.

 

– Danas sam saznala da je ona i snaha jednog od kolega iz SDA. Pretežno kad snahe dođu u neku novu porodicu trude se da budu poslušne, pa barem joj objasnite da nema pravo da ucjenjuje BiH, imajući u vidu da je 90 odsto opština i gradova obezbijedilo sredstva za izbore, a sredstva koja treba da obezbijedi Savjet ministara biće dostupna, pa gospođa nema razlog da se tako bahato ponaša – kaže Vulićeva.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto /HDZ/ postavila je pitanje Ministarstvu za ljudska prava o tome šta je do sada preduzeto povodom “organizovanog napada na vjerska prava i slobode, te ljudska prava nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BiH”.

 

Zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović odgovorio je da je o cijelom slučaju obaviješteno Ministarstvo bezbjednosti.

 

On je naveo da Zakon o vjerskim slobodama u BiH kaže da crkve i vjerske zajednice ne smiju činiti djela protivna ustavnopravnom poretku BiH, kao ni aktivnosti koje mogu ugroziti zdravlje i život ljudi.

 

Krišto nije bila zadovoljna odgovorom, i dodala je da je kardinal Puljić upozorio pisanim putem da su ugroženi i njegov i životi katolika u BiH, zbog najavljenih građanskih protesta uoči sutrašnje mise u sarajevskoj katedrali, koja je posvećena pobijenim u Blajburgu.

 

Ona smatra da se medijska hajka u vezi sa misom diže radi skretanja pažnje sa brojnih afera u BiH poput afere “respiratori” i drugih primjera netransparentnog trošenja javnog novca.

 

Poslanik Mirjana Marinković Lepić /Nezavisni blok/ pitala je prema kojim kriterijumima kandidat Draško Milinović može biti izabran za direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH s obzirom na to da je on dobio 19 izvršnih mjera od RAK-a za vrijeme dok je bio direktor RTRS-a.

 

Ministar transporta i komunikacija Vojin Mitrović napomenuo je da je RAK nezavisna agencija i da ovo ministarstvo ne učestvuje u konkursnoj proceduri za izbor direktora RAK-a, već to radi Savjet RAK-a.

 

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić /Ujedinjena Srpska/ pitao je ministra civilnih poslova Ankicu Gudeljević zašto je narušena nacionalna struktura u tom ministarstvu.

 

Gudeljevićeva je odbacila ovu konstataciju, ističući da je nacionalna struktura izbalansirana, ali da upražnjena mjesta u kabinetima još nisu popunjena.

 

S obzirom na to da se ova sjednica Predstavničkog doma održava u velikoj sali, a da su novinari, zbog epidemije virusa korona i posebnog režima rada, izmješteni iz bijele sale i novinarske sobe u nove prostorije, udaljene od velike sale, predstavnicima medija je veoma otežan posao, a poseban problem pravi loš striming i internet veza, koja se često prekida.

 

I Vulićeva je saopštila da ni građani nisu u situaciji da nesmetano prate prenos sjednice.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *