Trivić: Vlada Srpske krizu dočekala potpuno nespremna

Politika

Potpredsjednik PDP-a i poslanik u NSRS, Jelena Trivić, rekla je na današnjoj konferenciji za medije da je Vlada Republike Srpske krizu izazvanu virusom korona dočekala potpuno nespremno.

 

„Vlada nije imala ranije zalihe kojima bi odmah pomogla privrednicima koji su zatvoreni i čiji su prihodi pali u prethodna dva mjeseca. Tu vidimo da ni IRB Republike Srpske nije reagovala promptno, iz razloga nedostatka sredstava. Zato moramo spomenuti izgubljenih 400 miliona KM u propalim bankama, od čega je 200 miliona sredstava IRB-a. Jasno je šta bi danas značilo tih 200 miliona KM“, kaže Trivić.

 

Trivić kaže da mjere za pomoć privredi, najavljene od strane Vlade Republike Srpske, nisu efektivno sprovedene, nego samo najavljene:

 

„Tu govorimo i o mjeri isplate minimalne plate od 520 KM, koje nisu isplaćene. Šta će to značiti, bude li isplata u npr. julu, ako privrednik u ekonomskom smislu ne preživi do tada?“, pita Trivić.

 

Ona kaže da u vremena kada je Vlada to mogla, nije štedila za krizu koja se mogla očekivati budući da ekonomija funkcioniše u ciklusima, a recesija se mogla predvidjeti i po padu industrijske proizvodnje u januaru i februaru.

 

Komentarišući najavljeni rebalans budžeta Republike Srpske, Trivićeva kaže da nije pokazana nikakva solidarnost:

 

„U budžetu je ostala stavka za stručne usluge 25 miliona KM, a da ne znamo čemu služe, budžet predsjednika Republike Srpske je skoro isti u iznosu od preko 10 miliona, itd. Jedan od nevjerovatnih primjera je da je izbačen tekući grant “Podrška unapređenju poslovnih aktivnosti i poboljšanja poslovanja privrednih društava“ od 2 miliona, da je Ministarstvu privrede smanjen budžet na stavci „Tekući grant – Podrška razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija“ od 3 miliona, a u budžetu je ostala nepromjenjena stavka adaptacije vile „Jahorina“ od milion KM“, kaže Trivić.

 

Ona kaže da će sav teret ove krize Vlada iznijeti zaduženjima, što znači da će ga platiti građani Republike Srpske, odnosno svi poreski obveznici, a ne Vlada svojim nekim mjerama Trivić dodaje da su prihodi nerealno planirani i da se može očekivati veći pad:

 

„Takođe, deficit budžeta je preko 412 miliona KM, što je oko 3,7% BDP, čime se probija preporučeni limit od 3% za koliko toliko normalno funkdžionisanje. To je jedno ozbiljno pitanje i za Fiskalni savjet Republike Srpske i pozivam ih da dostave mišljenje prije sjednice NSRS“, kaže Trivić.

 

Ona se dotakla i glasanja poslanika SNSD-a i tzv. Srpskog kluba u PD PS BiH, koji su po pitanju rezoluciju kojom se osuđuje održavanje„blajburške mise“ u Sarajevu bili suzdržani:

 

„Nisu dali nijedno razumno objašnjenje zašto nisu podržali tu rezoluciju. Očekujem od centralnog komiteta SNSD-a da u razumnom roku da objašnjenje zašto su bili suzdržani, zašto konstantno izlaze u susret hrvatskom faktoru u BiH, zašto konstantno podilaze svojim hrvatskim koalicionim partnerima. Ukoliko objašnjenje zašto su bili suzdržani ne bude razumno i nedvosmisleno, ja ću ih smatrati zastupnicima hrvatskih nacionalnih interesa u Parlamentu BiH“, kaže Trivićeva.

 

Odgovarajući na pitanje šta je opozicija radila tokom pandemije virusa korona, Trivićeva je rekla da je Predsjedništvo PDP-a još 20. marta predložilo Vladi Republike Srpske set mjera za pomoć privredi, da je ona, kao narodni poslanik takođe predložila mjere i stavila se na raspolaganje, ali da je niko nije kontaktirao. Dodala je da su funkcioneri PDP-a solidarnim odricanjem od primanja uputili donaciju Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske, te da je upućeno više donacija pojedinačnim krajnjim korisnicima.

 

Govoreći o kandidatu za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim izborima, Trivićeva kaže da o tome razgovara sa predsjednikom Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Draškom Stanivukovićem, rukovodstvom PDP-a, ali i drugim opozicionim strankama i pokretima:

 

„Kandidat će biti onaj koji će pobijediti SNSD, ko će biti narodni gradonačelnik koji radi u korist svih građana i tu nije bitno ime, nego isključivo zajednički cilj. Ako se pokaže da sam neko čije su šanse za pobjedu najveće, spremna sam prihvatiti kandidaturu“, kaže Trivić.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *