Borenović: Dogovoriti subvenciju plata za radnike firmi iz drugog entiteta

Politika

Predsjednik PDP Branislav Borenović pozvao je premijere Republike Srpske i Federacije BiH da se u najkraćem mogućem roku dogovore o načinu subvencionisanja bruto plata za zaposlene radnike poslovnih jedinica poslovnih subjekata čije sjedište je u jednom entitetu, a poslovna jedinica u drugom.

 

– Poreska uprava FBiH u svom Uputstvu za popunjavanje Zahtjeva za subvencionisanje doprinosa za obavezna osiguranja direktno je onemogućila subvencionisanje doprinosa zaposlenih u poslovnim jedinice koje posluju u FBiH onih poslovnih subjekata čije je sjedište u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH, iako to Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (tzv. “korona-zakon”) FBiH nije direktno propisano. S druge strane, zaposleni u poslovnim jedinicama poslovnih subjekata iz FBiH, a koji rade u Republici Srpskoj, imaju pravo na subvencionisanje poreza i doprinosa, ali i isplatu minimalne plate ukoliko ta poslovna jedinica nije radila zbog zabrane. Zbog ove disproporcije je neophodno da premijeri Srpske i FBiH pod hitno pronađu proporcionalna rješenja kojima će položaj radnika u poslovnim jedinicama u Srpskoj i FBiH biti identičan – naveo je Borenović.

 

Prema njegovim riječima, nije pošteno da poreski obveznici Republike Srpske svojim novcem subvencionišu cijeli iznos minimalne bruto plate zaposlenima u poslovnim jedinicama firmi iz Federacije BiH, a da Federacija BiH ne subvencioniše ni iznos minimalne plate ni iznos poreza i doprinosa na platu zaposlenima u poslovnim jedinicama firmi iz Republike Srpske, iako poslovne jedinice poslovnih subjekata iz Srpske, koje posluju u Federaciji BiH, uredno plaćaju sve poreske obaveze budžetu FBiH.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *