Turković: Nastaviti provođenje reformi za uključenje BiH u EU

Politika

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministarka inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala na videokonferenciji ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana sa evropskim povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Varheljijem, te brojnim ministrima vanjskih poslova iz pojedinih zemalja članica Evropske unije.

 

U fokusu konferencije bili su mjere oporavka i daljeg suzbijanja širenja pandemije COVID-19, prospekti jačanja regionalne saradnje i EU integracijskih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana u post-COVID-19 periodu, u kontekstu zaključaka i deklaracije usvojenih na nedavno okončanom Samitu EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, pod hrvatskim predsjedavanjem Savjetom EU.

 

Prepoznata je i potvrđena kontinuirana predanost Evropske unije u pogledu proširenja i pridruživanja, te daljem jačanju institucionalne saradnje sa Zapadnim Balkanom, primarno u oblastima koje se oslanjaju na razvijanje kapaciteta u transportu, trgovini i turizmu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

 

Ponovljena je i naglašena predanost EU u izdvajanju planiranih sredstava EU za Zapadni Balkan i implementaciji projekata koji će ojačati politički, ekonomski i sigurnosni prioritet čitave regije. Cilj ove podrške su adresiranje trenutnih zdravstvenih i humanitarnih poteškoća nastalih uslijed pandemije COVID-19, a takođe socijalni i ekonomski oporavak regije.

 

Turkovićeva je naglasila značaj nastavka provedođenja neophodnih reformi sa ciljem što bržeg uključenja BiH u EU integracije, te neophodnost daljeg jačanja regionalne saradnje u svim oblastima od primarnog interesa za ekonomije svih zemalja Zapadnog Balkana i EU. Navela je da se Evropska unija još jednom dokazala kao strateški partner u borbi protiv širenja COVID-19, te iskazala uvjerenje da će Evropska unija podržati realizaciju brojnih regionalnih projekata što je prije moguće.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *