Savjet ministara opet nije deblokirao novac MMF-a

Politika

Savjet ministara BiH na jutrošnjoj sjednici ponovo je propustio donijeti odluku o deblokiranju sredstava MMF-a od 330 miliona evra koje se nalaze na računu Centralne banke BiH, saznaje Klix.ba.

 

Ovo je treći put da u Savjetu ministara po ovom pitanju ne dolazi do dogovora.

 

Kako se saznaje, ponovo nije usvojena odluka na koju čeka Centralna banka BiH a tiče se rasporeda sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

 

Treba podsjetiti da bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH u više navrata nisu prihvatili da kantoni budu subjekti u raspodjeli ovog novca.

 

Izvori iz Savjeta ministara su kazali kako je odlučeno da se dogovore lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te da onda po ovom pitanju zasjeda Savjet ministara BiH.

 

Izetbegović je sinoć nakon susreta sa Čovićem u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona izjavio da sa Čovićem još nisu riješeni trenutni problemi poput blokade aranžmana MMF-a.

 

“Još uvijek je sve tvrdo, insistiramo na tome da se mora poštovati Ustav. Ne može Savjet ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribaciju novca. Federacija može da potpuno ignoriše to, šta god Bevanda potpiše”, istakao je predsjednik SDA.

 

“Imate Savjet ministara. Resorni ministar ima obavezu da predloži nešto, on to predloži, bošnjačka strana to odbije. Zovite to kako god hoćete. Po zakonu, po ustavu iz resora finansija dolaze prijedlozi za MMF. Naročito nakon što smo te stvari dogovorili i izašli pred medije… Mislim da smo se sve dogovorili i da je to trebalo pretočiti u djelo. Imamo različite pokrete”, kazao je juče Čović.

 

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *