PDP: Jedini spas za Republiku Srpsku je smjena Vlade Željke Cvijanović!

Politika

Na pres konferenciji Partije demokratskog progresa prezentovani su ekonomski i demografski podaci koji pokazuju katastrofalno stanje privrede Republike Srpske i učinak vlasti SNSD-a u zadnjih 10 godina.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je naveo da je stanje u Republici Srpskoj katastrofalno i da je prvi korak u rješenju tog problema pad Vlade.

Ekonomski indikatori sve govore: vlast je dovela Srpsku pred ekonomsko uništenje. Jedino rješenje je pad Vlade. Samo se tako može zaustaviti dalja agonija, izjavio je Borenović.

Izlažući ekonomske pokazatelje, dr Jelena Trivić iz Ekonomskog savjeta PDP je navela neke od najzanimljivijih podataka koji su, kako kaže, javno dostupni što navodi da je stvarno stanje vjerovatno gore.

„Stope rasta BDP-a za mandata ove vlade su katastrofalne; rast BDP-a je nekad bio 6-7% a sad je 0,31% u prosjeku. To praktično znači da rasta nema.“ rekla je dr Trivić otvarajući izlaganje o ekonomskom stanju Republike Srpske.

„U Republici Srpskoj prosječna plata je narasla za 250KM, dok je potrošačka korpa porasla za 880KM u poslednjoj deceniji.“ izjavila je dr Trivić dodavši kako je „pokrivenost prosječne plate i potrošačke korpe je 47% “

Ona je potom iznijela podatak kako je ukupan dug zdravstvenih ustanova koji se odnosi na dug po osnovu poreza, doprinosa i kreditnih zaduženja 513 miliona KM.

Pri tom 103 miliona KM duguju Vlada, vladine institucije i preduzeća čiji je osnivač Vlada po osnovu doprinosa za zdravstvo. Da stvar bude gora, zdravstvene ustanove duguju 113 miliona po osnovu doprinosa za Fond PIO.

Zabrinjavajuća je statistika koja govori o sve gorem demografskom stanju u Republici Srpskoj.

„Odnos radnika i penzionera je 0,97. Manje od jednog radnika dolazi na jednog penzionera. Po popisu iz 2013, broj Srba u Srpskoj je 970 000. Republički zavod za statistiku ne vodi podatke o emigraciji, a kako znamo da ljudi masovno odlaze, znači da je broj Srba oko 900 000″ navela je dr Trivić.

Upoređujući ekonomsku sliku Federacije BiH i Republike Srpske, dr Jelena Trivić je podvukla kako je mit o „boljem dijelu BiH“ velika laž vlasti.

„Dug Republike Srpske po glavi stanovnika je 52% veći od Federacije. Pri tom je učešće rate kredita dostigla 47% ukupnih budžetskih prihoda. Polovina prihoda iz budžeta se troši na vraćanje duga. U zadnjih 10 godina rata kredita je sa 119 mil došla na 850 miliona.“

Branislav Borenović je zaključio kako očekuje podršku svih koalicionih partnera ali i poslanika vladajuće koalicije za smjenu Vlade, jer ona nema nikakve rezultate iza sebe i ne ostavlja nikakve argumente za svoj rad.

„Vlada nema odgovor ni na jedno ključno pitanje. Uskoro ćemo pripremiti Obrazloženje za inicijativu za smjenu Vlade prema poslovniku o radu NSRS, član 298.“

On je pozvao sve političke subjekte koji su svjesni situacije u kojoj se nalazimo da se riješe lidera koji ih trenutno vode, da se reformišu i riješe tajkuna u svojim redovima kako bismo svi zajedno nastavili raditi na oporavku Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *