Miličević: Pregovaramo sa svima, DNS je jako dobrodošao!

Politika

Kontakti sa vrhom DNS već dugo postoje. Ne znači da će oni dovesti do zajedničkog nastupa na izborima, ali to bi bilo poželjno i može se dogoditi, kaže predsednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević.

On u intervjuu za „EuroBlic“ ističe da je SDS potpuno otvorena za razgovore sa svim političkim partijama koje žele da budu na strani koja je protiv trenutne politike koju vodi SNSD, te da je u toj priči i DNS „jako dobrodošao“.

– Na kraju krajeva, u mnogim lokalnim zajednicama SDS i DNS vrlo uspešno sarađuju i čine skupštinske većine. Dakle, to je veoma realna mogućnost i na tome se radi i radiće se. Ne mogu da kažem šta će biti rezultat toga, ali ukoliko do takve koalicije dođe, to će biti dobro. Ako i ne dođe, ponovo će postojati snaga političkih partija koje čine SzP oko kojih će se okupiti i druge stranke i nevladine organizacije koje će nastojati da na predstojećim izborima odnesu pobedu.

Na čiju inicijativu je došlo do kontakta sa DNS – vašu ili njihovu?

To je veoma šaroliko. Inicijative su obostrane, razgovori su bilateralni. Oni su sa svim političkim partijama, osim sa SNSD.

Poslanica Simuna Žakula napustila je poslanički klub SDS u Narodnoj skupštini RS. Da li je i kada obavestila stranku o razlozima?

Obavešten sam o tome istog trenutka kada je u pisanoj formi došlo u poslanički klub, a to je bilo pre dva dana. Ne bih ulazio u lične razloge poslanice, ona najbolje zna koji su. Generalno, reći ću jednu stvar, a to je da postoje dve vrste političara u RS i BiH. Jedno su političari trgovci, a drugo su političari koji poštuju izbornu volju onih koji su ih birali. Nažalost, u novijoj političkoj istoriji Srpske političari trgovci su mnogo češća pojava. Verujte da nisam ulazio u detalje, šta su razlozi. Obično se u takvim saopštenjima navedu neki generalizovani razlozi i niti su crni niti beli.

Da li se njen izlazak iz kluba SDS može dovoditi u vezu sa grčevitom borbom SNSD i DNS oko obezbeđivanja većine za prodaju „Ljubije“?

Ne bih se izjašnjavao o tome, jer ne mogu da znam da li je to tako ili nije. Mogu samo da sumnjam da je to tako. Ali, ponavljam, političari trgovci su na ceni i popularno su ih nazvali „papci“. Meni se više dopada ovaj termin – političari trgovci, koji imaju svoju cenu, i tu cenu iznesu na tržište. Postoje ljudi koji se mogu kupiti i imaju svoju cenu i oni koji ne mogu. Ja preferiram one koji je nemaju; i sam spadam u tu grupu. Što se tiče čitave priče oko „Ljubije“, to je obračun kriminalnih grupa i mafijaška priča.

Hoće li SzP imati zajedničke kandidate za funkciju predsednika RS i člana Predsedništva BiH?

Siguran sam da će biti zajednički kandidati. To je jedino što je u ovom momentu za RS dobro. Sve drugo, usitnjavanje, veći broj kandidata i pojedinačne kandidature, nije dobra priča i ide na ruku onima koji danas čine vlast u Srpskoj, a koja je definitivno pokazala da ovu zemlju ne vodi u dobrom pravcu.

Da li SDS već ima svoje kandidate koje će predložiti partnerima iz SzP?

Rano je govoriti o imenima. I SDS i druge političke partije SzP imaju kvalitetne kadrove koji mogu da budu kandidati i za jednu i drugu funkciju. Obe su, nesumnjivo, važne, ali sigurno je pozicija broj jedan za SDS kandidat za predsednika RS.

Hoće li aktuelna većina na nivou BiH, SzP-SDA, HDZ ostati u ovom sastavu do sledećih izbora?

To niko ne može reći. Mislim da hoće, ali ne mislim ni da je to preterano važno. Zašto? Kada god su u pitanju ključne stvari za RS, pre svega, SDS i stranke koje čine SzP na nivou zajedničkih organa će uvek biti na strani onih rešenja koja su u interesu Srpske. Ukoliko se radi o nečem što nije u interesu RS, mi nećemo biti na toj strani, bez obzira na to da li postoji nekakva parlamentarna većina ili ne. Većina postoji, mislim da će opstati, ali ako se u bilo kom momentu postavi pitanje odluke koja nije u interesu RS, takva većina onda ne treba ni da postoji.

Skupština SDS 28. maja

Kada će biti održana Skupština SDS?

Kao što je najavio predsednik Govedarica, Skupština bi trebalo da bude održana 28. maja. Može doći do pomeranja nekoliko dana pre ili kasnije. Sve ide dobrim tempom i nekih 80 odsto gradskih i opštinskih odbora je završilo svoj deo posla. Biraćemo članove Glavnog odbora (GO), a kada se završi taj izbor zakazuje se prva konstitutivna sednica GO za 20-ak dana na kojoj se bira predsednik GO, dva potpredsednika GO i članovi Predsedništva stranke.

Da li su se već iskristalisala neka imena?

Ima dosta kvalitetnih ljudi, koji imaju svoje ambicije. Svaka izborna jedinica ima ljude koje već projektuju da budu članovi predsedništva stranke. Što se tiče predsednika GO, verovatno ćemo opet imati dva kandidata i pretpostavljam da ću ja biti jedan od njih.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *