Narodna skupština o deklaraciji o pravima SPC u Crnoj Gori

Politika

Razmatranjem prijedloga odluke o usvajanju deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori po hitnom postupku, počela je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

 

U ovom dokumentu, koji su predložili poslanički klubovi vladajuće većine, konstatuje se da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice i da su ugrožena prava Srna u toj zemlji.

 

Zanimljivo je da je u prethodnom periodu slična deklaracija razmatrana u NSRS, koju je predložio poslanik u klubu SDS-a u NSRS Nebojša Vukanović. Međutim, ona je tada odbijena, jer su vladajući predvođeni SNSD-om smatrali da je to miješanje u unutrašnje stvari jedne države.

 

Treba, takođe naglasiti da je lider SNSD-a, koja predvodi skupštinsku većinu u Republici Srpskoj, Milorad Dodik dao značajan doprinos u stvaranje nezavisnosti Crne Gore, na čemu mu se u više navrata zahvalio i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

 

Inače, sadržaj deklaracije koju je predložila skupštnska većina u odnosu na prethodnu je skoro identičan, pa se u NSRS čulo da je u pitanju krađa intelektualne svojine.

 

U nastavku 10. redovne sjednice biće razmatrani prijedloge zakona o električnoj energiji i o visokom obrazovanju…

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *