Dogovorili se Dodik, Izetbegović i Čović

Politika

Politički lideri SDA, HDZ BiH i SNSD, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, načelno su dogovorili dugo najavljivana imenovanja svojih kadrova na čelne pozicije državnih institucija, saznaje Klix.ba.

 

SDA tako očekuje, a sve su prilike da je uspjela izvojevati da joj pripadne pozicija imenovanja direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije OBA, gdje će prvi izbor prema svemu sudeći ponovo biti aktuelni direktor kojem osporavaju diplomu, Osman Mehmedagić.

 

SNSD s druge strane očekuje imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. Ipak, spor je na relaciji SDA – HDZ, s obzirom na to da je po određenoj računici pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje UIO pripala Bošnjacima. Međutim, tu poziciju i dalje za sebe želi HDZ. Za sada je, kako stvari stoje, pronađeno kompromisno rješenje da se to imenovanje ostavi po strani.

 

Kada je riječ o imenovanju ministra bezbjednosti Selme Cikotića, nezvanično je i to dogovoreno, uprkos ranijem protivljenju HDZ-a i SNSD-a.

 

Ovaj načelni dogovor na stolu je od prije nekoliko dana. Danas je trebao biti utanačen, ali je sve prolongirano za sutra, kada će se održati i sjednica državnog parlamenta. Da li će nedavna izjava Dragana Čovića u Mostaru o tome da neće podržati nijedno imenovanje Bošnjaka zbog ranijih imenovanja u CIK i Centralnu banku, što ta stranka prigovara SDA, poremetiti već dogovorene detalje ostaje da se vidi sutra, kada će mnogo toga biti jasnije.

 

Jedno je sigurno, sve tri stranke predugo tapkaju u mjestu bez ikakvih vidljivih rezultata u političkom smislu. Jedino čemu se SDA i HDZ nadaju je dogovor za Mostar, međutim bez konkretnijeg djelovanja državne vlasti, jasnijeg i jačeg ekonomskog odgovora na ekonomske posljedice korona virusa, reformi, NATO i EU puta, do lokalnih izbora niko od spomenutih se nema čime pohvaliti.

 

Klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *