Stevandić: Motiv za odluku CIK je Banjaluka!

Politika

Rukovodstvo Ujedinjene Srpske obratilo su se javnosti povodom odluke Centralne izborne komisije BiH, koja im je zabranila učešće na lokalnim izborima zbog promotivnog spota objavljenog na društvenim mrežama.

 

Ptredsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da se CIK, u nesposobnosti da provede izbore, bavi diskreditacijom političkih partija.

 

– Dok su oni ćutali, Šarović i Borenović su se ponašali kao njihovi portparoli, objašnjavajući odluku. Ovo je providna i prljava igra. Sve ankete govore da US očekuje između 50.000 i 100.000 glasova. Osnovni motiv je Banjaluka. Ovdje SDS i PDP pokušavaju da naprave polugu za djelovanje sa SDA i DF. Izračunali su da obaranjem najjačeg partnera SNSD mogu da naprave neki rezultat. Zajedno sa CIK, SDA i DF pokušavaju da urade nešto slično državnom udaru – kaže Stevandić.

 

Stevandić je obrazložio sporni stranački spot, tvrdeći da on osuđuje one koji slave progon ljudi i da ga je radio tim kreativnih, mladih ljudi.

 

– Imam osjećaj da bi odluka bila ista da se u spotu pojavljuje balerina i drvosječa. Spot je samo povod, cilj je se ospore naši izborni rezultati, rekao je Stevandić.

 

Generalni sekretar US Neven Stanić kaže da svi kandidsti i članovi stranke rade punom parom za izbore i da je odluka CIK politička, kao i da će pasti na sudu.

 

Šef pravnog tima US Milan Petković kaže da je nevjerovatno da odluka CIK još nije dostavljena u stranku.

 

– Nije dostavljena, jer ne mogu da je obrazlože, nije pravno utemeljena. Ona će pasti na sudu jer tamo sjede pravnici, koji ne glasaju po direktivama. Ovo je hitan postupak, a odluku od CIK još nismo dobili. Sud BiH će poništiti ovu sramnu odluku CIK, tvrdi Petković.

 

On je dodao da ne vidi na koji član Izbornog zakona CIK može da se pozove.

 

– Član 7.3. na koji se pozivaju ne predviđa ovakvu kaznu. Što se tiče prakse, do sada nije bilo ovakvih slučajeva. CIK je izašla iz svojih ovlaštenja i prekršila Ustav BiH, smatra Petković.

 

Istinito

Tagged