Pahor objasnio zašto je pominjao raspad BiH

Politika Region

Borut Pahor, Predsjednik Slovenije Borut pahor oglasio se saopštenjem u vezi sa navodima medija da je premijer Slovenije Janez Janša predao “non paper” predsjedniku Savjeta Evrope Čarlsu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti “završetak raspada Jugoslavije”.

 

– Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava.

 

Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH, koja trenutno ima najslabije formalne veze s EU.

 

Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, iz zabrinutosti o tim idejama, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo.

 

 

O tome je predsjednik Republike takođe javno govorio u svom obraćanju Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. septembra 2020: ‘Želio bih da naglasim svoju ocjenu, koja je važna ako je tačna: ako nema proširenja, teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je neophodno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih polako će zavladati u ovom regionu. Iz istorijskog iskustva znamo da je vrlo malo šansi da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi uopšte. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje, koje takođe zahtijeva još promišljeniju strategiju Evropske unije.’

 

U svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, predsjednik Republike priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brionski proces, zakazan za maj, navedeno je u saopštenju.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *