Opozicija planira tužiti ministre u Vladi Srpske

Politika

Poslanici opozicionih partija u Narodnoj skupštini RS tužiće ministre u Vladi Republike Srpske, koji im mesecima ne dostavljaju odgovore na postavljena poslanička pitanja.

Poslanik NDP Dragan Čavić juče je, tokom sednice NS RS, burno reagovao, jer mu ni nakon mesec i po dana nije dostavljen odgovor na pitanje kolika su ukupna primanja ministra finansija RS Zorana Tegeltije. Prema Poslovniku NS RS obaveza Vlade RS je da poslanicima odgovori u roku od 30 dana, zbog čega su opozicionari izjavili da su primorani da angažuju advokate i pokrenu spor protiv određenih ministara.

– Postalo je nemoguće dobiti odgovor na većinu poslaničkih pitanja. Treba da ukinemo ili izmenimo takvu obavezu prema poslovniku. Tražim od predsednika NS RS da zašti dignitet ove institucije. Šta treba da uradim da bih dobio odgovor na pitanje? Angažovao sam i advokata i i koristiću svaki oblik, pa i sudski, da se ispuni ova obaveza. Ministri misle da su iznad parlamenta RS – rekao je Čavić.

Poslanik PDP Branislav Borenović istakao je da je 10. maja postavio pitanje kao član Odbora za finansije i budžet, ali bezuspešno.

– Obratio sam se sa pitanjem o dugu RS, sa analitikom i strukturom, budžetskim rashodima i drugim podacima. To mi je potrebno radi obavljanja posla člana Odbora za finansije, ali do danas nisam dobio nikakav odgovor. Postalo je veoma upitan smisao postavljanja poslaničkih pitanja, jer nas pojedini ministri ignorišu. Da li svi treba da podnosimo tužbe i idemo u postupke prema ministrima – upitao je Borenović.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajilica tvrdi da ministri Vlade Srpske poslanicima dostavljaju nepotpune ili čak netačne odgovore.

Čubrilović opominje, ali ga niko ne sluša

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović ponovno je zamolio ministe da odgovaraju na pitanja poslanika, kako je to regulisano Poslovnikom o radu NS RS. Podsećamo da je Čubrilović već nekoliko puta opominjao ministre zbog njihovog nepoštovanja poslanika, budući da iz Vlada RS nisu odgovorili na 26 pitanja.

Rekorder u igorisanju poslanika je, upravo, ministar finansija Zoran Tegeltija, zbog koga su juče opozicionari i podigli glas.

 

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *