Izetbegović, Čović i Radončić zadovoljni dogovorenim na sastanku

Politika

U Sarajevu je završen maratonski sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije u Federaciji BiH Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića u zgradi Predsjedništva BiH, kojem je prisustvovalo i petnaestak ministara i funkcionera.

Nakon sastanka, prvi se novinarima obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

– Današnji sastanak pozitivna je posljedica onog ranijeg dogovora nas trojice, da se mi predsjednici stranaka operativno uključimo i dinamiziramo stvari kada su u pitanju odnosi u Federaciji BiH, ne samo politički, nego i kad je u pitanju izgradnja auto-puteva, cesta, zdravstveni sektor, industrija, boračka populacija, stanje u poljoprivredi – kazao je Radončić.

Ocijenio je da su današnji razgovori prošli u jednoj vrlo konstruktivnoj atmosferi.

– Možda sam ja danas prvi put sretan da sam ušao u politiku, jer smo se bavili operativnim dogovorima. Čini mi se da ova vlast pokazuje punu odgovornost iako je vrijeme predizborne kampanje da rezultati idu prema građanima i reforme idu ka boljem, i tu sam apsolutni optimista. Sutra nastavljamo razgovore u 16 sati vezano za funkcioniranje državne vlasti, stanja u Vijeću ministara BiH i očekujemo vrlo konstruktivnu i radnu atmosferu – dodao je Radončić.

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović kazao je novinarima da, ukoliko se ispoštuje dobar dio onoga o čemu je danas i večeras razgovarano, ali i ono što su jedni drugima obećali, „mogli bismo imati malo više optimizma kada je u pitanju naš rad u narednom periodu“.

– Osnova je onaj prvi sastanak koji smo danas imali, na kojem smo se dogovorili da koristimo jedan kriterij uvažavanja, partnerstva, pa ako hoćete i prave koalicije. Možda to može postati i strateško partnerstvo, ko zna, kod nas je sve moguće – rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ideja je tražiti rješenje za svaki problem, međusobno ga uskladiti, kako u izvršnoj, tako i u zakonodavnoj vlasti kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja ili kršenja procedura.

– To je ključni dogovor. Ako bismo to poštivali uvjeren sam da ćemo onda slijediti pravila. U Predsjedništvu smo za ove dvije godine imali toliko sjednica, a da nijedna tačka dnevnog reda ne čeka – kazao je Čović.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, kazao je da su uklonjene određene pogrešene premise iz prošlosti te također izrazio zadovoljstvo ishodom sastanka. On je naveo da će koalicija nastaviti raditi za dobrobit građana u FBiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako su se raščistile mnoge teme.

 – Razgovarali smo skoro pet sati i mogli smo da razgovaramo još deset i ne bi bilo puno. Razgovori će se nastaviti. Iduće godine idemo u intenzivnu izgradnju cesta i autoputeva diljem Federacije BiH. Našli smo i neka rješenja koja će olakšati rad Kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru – kazao je Izetbegović. 

Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *