Čavić o ostavci Šnjegote: Ukidanje posljednje nezavisne institucije

Politika

Lider NDP-a Dragan Čavić se danas obratio medijima povodom ostavke glavnog revizora RS Duška Šnjegote kazavši da je ovo krah posljednje nezavisne institucije u RS.

Čavić je naveo tri razloga zbog kojih revizor može dobiti otkaz, a Šnjegota nije prekšio niti jedan.

“NSRS može glavnog revizora riješiti zbog tri razloga. Suština je da ostavka gospodina Šnjegote mora biti razmatrana na sjednici NSRS. Ona je dužna donijeti Akt o razriješenju i donijeti akt o imenovanju njegovog zamjenika kroz proces javnog kandidovanja svih onih koji žele da se kandiduju”, kazao je Čavić i dodao:

“Potpuno je jasno i zaključio sam iz razgovora sa njim da on ne odustaje od svojih profesionalnih standarda, ali da u ovakvoj politizaciji se odlučio na ovakav korak”.

Najavio je održavanje sjednice NSRS i da će tražiti izmjenu dnevnog reda.

“Mi ćemo imati sjednicu NSRS i mogu da vam sad kažem da ćemo mi iz stranaka opozicije na osnovu ove ostavke dostaviti predsjedniku NSRS zahtjev za izmjenu dnevnog reda. Imam osjećaj da je ovo sve tempirano. Da se održi kolegij pa da se nakon toga pojavi ova ostavka što me navodi na zaključak da je na njega izvršen pritisak”, poručio je Čavić.

Istakao je da misli da je Šnjegota napravio pogrešan potez.

“Mislim da je napravio pogrešan potez. Izvršio je ono što od njega zahtjeva režimska grupacija koja ne želi profesionalizam nego da se revizorski izvještaji rukovode političkim standardima po principu: sve što oni rade je dobro, sve što drugi rade ne valja”.

“Mi smo potpuno bili spremni da po ovom pitanju, ukoliko bi se pokrenula inicijativa skupštinske većine za njegovu smjenu, bili smo spremni napustiti klupe NSRS sve dok se u nju ne vrati demokratski kapacitet i rad po zakonu”, ističe Čavić.

Još je kazao da “ukidanje posljednje nezavisne institucije jeste dokaz da u RS vlada režim bez ikakvog karaktera”.

“Ukidanje posljednje nezavisne institucije za provođenje javnih poslova kontrole ustvari RS pretvara u državu u kojoj vlada režim bez ikakvog karaktera i koji je spreman na sve da ostane na vlasti. Od najcrnje manipulacije, od javnog servisa, do agencije za bankarstvo, od pritiska koji je očigledan na Tužilaštvo i Sudove i da ne nabrajam sve ostalo, režim je uspio da slomi i posljednju instituciju koja je djelovala objektivno i profesionalno”.

“Mi moramo da precizno i jasno definišemo svoj odnos prema političkom ambijentu u RS koji je u funkciji kampanje na život ili smrt za režim Milorada Dodika. Mi moramo imati odgovor na to. Nema smisla djelovati na demokratski način protiv režima koji ne bira sredstva da realizuje svoje ciljeve. Ni po jednoj od odredbi zakona, čovjek nije zaslužio ostavku”, poručio je Čavić.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *