Šukalo: Dodik se ponovo nudi međunarodnoj zajednici

Politika

Nakaradna politika Milorada Dodika i vladajuće koalicije u Republici Srpskoj doživjela je kapitulaciju, a završni čin ove referendumske komedije se pretvorio u jučerašnje javno “samospaljivanje” vladajućeg trojca, ističe u razgovoru za Vijesti.ba poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo.

Njihova jalova opravdanja i govor tjela ukazuju da su od teške referndumske retorike sve pretvorili u igrokaz u kojem je čitava nacija mogla da vidi sve njihove mane u vidu manipulacije, laži i potpunog odsustva odgovornosti za realne životne probleme grđana, upozorava Šukalo.

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će NSRS suspendovati odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Kako tumačite ovu najavu? Dodik kaže da za provođenje referenduma nisu stvorene povoljne međunarodne okolnosti, ali i da u samoj RS nije bilo jedinstvenog stava o ovom pitanju.

Nije potrebno ništa više tumačiti. Nakardna politika Milorada Dodika i vladajuće koalicije u Republici Srpskoj doživjela je kapitulaciju, a završni čin ove referendumske komedije se pretvorio u jučerašnje javno “samospaljivanje” vladajućeg trojca. Njihova jalova opravdanja i govor tjela ukazuju da su od teške referndumske retorike sve pretvorili u igrokaz u kojem je čitava nacija mogla da vidi sve njihove mane u vidu manipulacije, laži i potpunog odsustva odgovornosti za realne životne probleme grđana. Njih jednostavno sad zajedno okuplja samo strah da će biti procesuirani nakon svega što su uradili u vezi referendumske prevare, a i činjenice da su sistemskom korupcijom i partokratijim uništili privredno-finansijski sistem Republike Srpske.

Dodik je 2015. godine ubjeđivao opoziciju da podrži referendum, no, dvije godine kasnije, odustao je od njega. Ipak, kaže da suspenzija referenduma nije trajno odustajanje i da na Narodnoj skupštini RS ostaje da to pitanje ponovo pokrene. Šta je razlog za ovako dijametralno suprotan stav, odnosno čime je prouzrokovana odluka o suspenziji referenduma?

On tako kao njegova premijerka govori “ne kasni referendum, već je njegovo održavanje prolongirano”, a sjećamo se one njene čuvene izjave “ne kasne penzije, već je njihova isplata prolongirana”. Eto tako to izgleda i oni jednostavno pokušavaju da i dalje preko svoje fabrike laži RTRS-a, svaki dan građanima poručju: “Ne vjerujte svojim očima da loše živite, već vjerujte nama da živite jako dobro”.

Vjerujem da je Dodik preuzeo obaveze preko posrednika prema međnarodnoj zajednici da ne bi bio sankcionisan i od strane zemalja članica EU.
Prvo nije objavio uopšte rezultate referenduma o 9. januaru u Službenom glasniku, pa je prije deset dana na njihovom tzv savjetovanju SNSD odustao od najavljenog referenduma o samostalnosti Republike Srpske, koji je najavio za 2018. godinu i konačno juče najavio novo ponižavanje parlamenta i ukidanje odluke o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On sad ispunjava agendu obaveza nudeći se ponovo kao faktor međunarodnoj zajednici, što je vrhunac političkog licemjerja i kukavičluka. Važno je istaći i da on više nije nezadovoljan radom Tužilaštva BiH zbog činjenica da ga isto nije procesuiralo, pa čak niti saslušalo za mnoge zloupotrebe koje je izvršio u funkcijama koje vršio. Instalirao je svoje ljude u VSTS i tužilaštva i svima nam se smije u lice shvatajući nemoć države da se obračuna sa sistemskom korupcijom na kojoj je on doktorirao.

Kako gledate na činjenicu da je odluka NSRS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH objavljena u Službenom glasniku juče, dvije godine nakon što je usvojena? Opozicija najavljuje krivične prijave. Kakva su Vam očekivanja u tom pogledu?

To je već direktna krivična odgovornost predsjednika i generalnog sekratara NSRS, te direktora Službenog glasnika koga je ovaj režim pretvorio u špajz i običnu štampariju u kojem oni naređuju kad će šta biti objavljeno. Krivična odgovornost postoji, ali i činjenica da tužilaštvima u Republici Srpskoj direktno upravlja režim. Dok god krivični proces i podizanje optužnice zavisi od tužilačke volje, podnosioci krivičnih prijava su nemoćni i ne mogu preuzeti ulogu tužioca u sudskim postupcima.

Detalj koji je juče promakao svima je izjava visokog predstavnika Valentina Incka koji je rekao da objavljena Odluka o referendumu mora biti hitno suspendovana i promptna reakcije sa sastanke vladajuće koalicije koja je odmah u glas izgovorila svoj prvi zaključak: Suspendujemo referendum!

Objavljivanje odluka NSRS u službenom glasniku jedan je od tri zahtjeva koje je opozicija podnijela vladajućoj koaliciji. Hoćete li insistirati na ispunjenju preostala dva na narednoj skupštinskoj sjednici?

Prije svega, mi ćemo pokrenuti odgovornost predsjednika i generalnog sekretara NSRS, a pogotovo ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Njih trojica su tog dana zloupotrijebili policiju i stavili ih ispred poslanika kojima nije dozvoljeno da uđu u salu gdje je nastavljena sjednica skupštine.

Naša poslovnička mogućnost je bila da uložio prigovor na mjeru udaljenja sa sjednice. Grubom zlouptrebom policije nama je kao službenim licima fizički onemogućen ulazak na sjednicu. Dok se ne utvrdi odgovornost imenovanih, nema povratka na staro.

Nakon što su opozicioni poslanici blokirali rad 21. skupštinske sjednice, na vaš račun upućene su brojne kvalifikacije. Najupečatljivija je ona o “makedonskom scenariju” u RS. Ima li mjesta takvoj tvrdnji?

Naravno da nema, neuporedivo u svakom pogledu i na te besmislice ne treba trošti riječi. Ono što je centralno pitanje vezano za taj dan je otužba funkcionera Republike Srpske da je opozicija pokušala izvršiti narušavanje ustavno-pravnog poretka, što je teško krivično djelo. Tom groznom optužbom koju je iznio ministar Lukač opravdali su uvođenje nauržane policije u skupštinu i dao je sebi za pravo da prijeti poslanicima.

To je ozbiljna optužba i zbog toga sam se već obratio nadležnom tužilaštvu da nam odgovore da li su pokrenute predistržene radnje o pokušaju izvršenja tog teškog krivičnog djela. Međutim, ako odgovr tužilaštva bude da nisu sa policijom imali ta saznanja i da nisu poveli istragu, onda je jasno da je riječ o teškoj zloupotebi ministra Lukača i onda on mora biti i smjenjen, a mora i krivično odgovarati. Moramo ga spriječiti da uvede nasilje u skupštinu.

Razgovarala: Nevena Ćosić

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *