Dodik bi referendum o pravosuđu BiH, opozicija o akcizama i zakonu o porijeklu imovine

Politika

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u Modriči da oko kapitalnih pitanja poput referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH mora postojati potpuno političko jedinstvo i da će, ukoliko bi se opozicija u parlamentu jasno izjasnila da hoće taj referendum, on i biti održan. Iz opozicije su poručili Dodiku da može referendum ali prvo referendum o akcizama i zakonu o porijeklu imovine. To su ključna životna pitanja koja se tiču svih građana i koji bi rado iznijeli mišljenje o tome, kazali su u opoziciji BN u povodu najnovije Dodikove ponude.

Dodik je, kako prenosi Srna, rekao da se u vezi sa odlukom o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH sada ponovo pravi gužva.

“Da, jesmo to donijeli sve u nadi da će opozicija shvatiti da treba da budemo zajedno. Sada mogu da kažem, pošto će ta odluka ići na parlament, pošto će oni pokušavati da prikažu kako smo mi odustali, neka opozicija kaže da hoćemo da održimo referendum o sudu i tužilaštvu, neka se jasno izjasne i mi ćemo ostati u odluci i održati referendum”, rekao je Dodik novinarima.

Zanimljivo je da Dodiku sada treba u priči o referendumu potpuno političko jedinstvo.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik inicijator je donošenja odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH zajedno sa partnerima u vlasti (DNS i SP) prije dvije godine.

Ta odluka je tek nedavno objavljena u Službenom glasniku, a Dodik je najavio suspenziju skupštinske odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u NSRS.

“Ako opozicija bude glasala protiv tog referenduma i ne izjasni se jasno, kaže Dodik, elementarna stvar da nema političkog konsenzusa u Republici Srpskoj oko toga, dovodi u poziciju da se sada trenutno od toga odustane “ali ne nikada trajno i ne nikada da se odreknemo prava na referendum o bilo kom pitanju”.

Komentarišući Dodikovu najnoviju ponudu, u opoziciji BN-u su rekli može referendum ali o pitanjima koje interesuje građane, kao što su zakon o akcizama i zakon o porijeklu imovine .

“To su životna pitanja koja se tiču građana i koji bi rado iznijeli svoje mišljenje o nametima i o zakonu o porijeklu imovine”, odgovorili su iz opozicije BN-u na najnovije Dodikove ponude.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *