Čubrilović: Nisam izdao naredbu za ulazak policije u NS RS

Politika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, nije izdao naredbu za ulazak policije zgradu Skupštine 13. septembra, navodi se u odgovoru predsjednika NS RS na pitanja šefova klubova poslanika SDS-SRS RS, PDP i NDP.

Takođe, dodaje se da se posebne mjere obezbjeđenja, obim i način vršenja poslova posebnog obezbjeđenja objekata i ličnosti vrše u skladu sa zakonom, bezbjednosnom procjenom i pravilima službe.

– Zbog toga za sve informacije o navedenim mjerama i aktivnostima obratite se Ministarstvu unutrašnjih poslova RS – piše u odgovoru predsjednika NS RS opoziciji.

Prilikom obezbjeđenja održavanja 21. sjednice, pripadnici policije koji su se nalazili u zgradi Narodne skupštine nisu nosili duge cevi i bili su opremljeni u skladu sa pravilima službe.

– Narodna skupština Republike Srpske ne raspolaže podacima o broju, sastavu i strukturi policijskih službenika i njihovih starešina, kao i o njihovoj pripadnosti organizacionim jedinicima i njihovoj lokaciji u objektu i izvan objekta Narodne skupštine – navodi se u odgovoru.

U skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine stara se o redu na sjednici, a zbog povrede reda može da izrekne mjere: opomenu, oduzimanje reči i udaljenje sa sjednice.

Takođe, Poslovnik definiše da predsjednik Narodne skupštine mjeru udaljenja sa sjednice može da izrekne narodnom poslaniku koji ne poštuje odluku predsjednika o oduzimanju riječi ili nastavlja da čini druge prekršaje među kojima su i prilazak govornici bez dozvole predsjednika.

Mjera udaljenja može se izreći i u slučaju fizičkog napada, odnosno drugog sličnog postpuka kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u zgradi Narodne skupštine.

– Predsjednik Narodne skupštine prekinuo je sjednicu nakon što je jedan broj poslanika napustio svoja mjesta i popeo se za radni sto Predsjedništva onemogućavajući rad Narodne skupštine. U skladu sa Poslovnikom, predsjednik Narodne skupštine poslanicima koji su onemogućavali nastavak sjednice izrekao je mjeru udaljenja, a imena udaljenih pročitao je u nastavku sjednice u maloj sali, budući da je rad u sali za plenarane sjednice bio fizički onemogućen. Redovna sjednica je, sa natpolovičnom većinom od 52 narodna poslanika, nastavljena u maloj sali Narodne skupštine – navodi se u odgovoru.

Dodaje se da predsjednik Narodne skupštine nije vršio bezbjednosnu procjenu i nije tražio intervenciju policije, budući da je zakonska obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova da omogući nesmetano funkcionisanje državnih organa što su činili i ovoga puta štiteći bezbjednost i omogućavajući nesmetan rad Narodne skupštine.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *