Nova pravila u MIP BiH: Ništa bez ministrovog potpisa!

Politika

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, izmijenio je Odluku o prenosu ovlaštenja za potpisivanje akata. Zvanična pisma koja neko od zvaničnika šalje na adrese van BiH, neće moći biti poslata diplomatskim putem bez potpisa ministra.

Kada je u pitanju Odluka o prenosu ovlaštenja za potpisivanje akata, do sada su te odluke potpisivali pomoćnici ministra za bilateralu i multilateralu i to se radilo po automatizmu, odnosno, bez obzira na to od kojeg zvaničnika je pismo, u svim slučajevima se davao potpis i pismo se prosljeđivalo.

Međutim, sada će isključivo ministar odlučivati o tome koje pismo će biti ili neće biti proslijeđeno diplomatskim kanalom na krajnju adresu, pišu Nezavisne.

Ukoliko ova praksa zaživi, više neće biti moguće da, kao u slučaju pelješkog mosta, iz BiH bude poslato nekoliko pisama potpuno različitog sadržaja na adrese stranih zvaničnika.

“Ministri, zamjenici ministara, poslanici itd. moći će poslati pismo, ali brzom poštom, međutim takva pisma se smatraju, kao što jesu, ličnim stavom, a ne stavom institucije ispred koje šalju pisma. Ubuduće sva pisma koja budu išla diplomatskim kanalima, ispred zvaničnika BiH, imaće podršku cijele BiH ili neće otići diplomatskim putem”, ispričao je isti izvor.

Takođe, iz ovog ministarstva uskoro će prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima otići instrukcija da svi ambasadori imaju ista ovlaštenja i tretman, a između ostalog, biće im data mogućnost da neko pismo koje ide diplomatskim kanalima proslijede ili ne proslijede na krajnju adresu.

Ove odluke ministra posljedica su odluke Disciplinske komisije u slučaju Mirsade Čolaković, ambasadorke BiH u Holandiji, koja je, navodno, otvorila pismo koje je iz Međunarodnog suda pravde u Hagu upućeno Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH iz RS. Takođe, Čolakovićeva je odbila da pismo šefa bh. diplomatije u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu, međutim, Disciplinska komisija odlučila je da ona nije kriva u tim slučajevima.

“Odluka je stupila na snagu. Sada je na svakom ambasadoru da odluči da li će ili neće neko pismo koje mu stigne diplomatskim kanalima proslijediti na krajnju adresu ili će ga po ličnom nahođenju ili nečijoj naredbi zadržati i ne dostaviti”, ispričao je visoki diplomatski izvor “Nezavisnih”.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH, kaže da ne može govoriti o toj odluci, jer ne zna na osnovu čega je ona donesena.

Naglašava da se slučaj “Čolaković” desio sad i ko zna kada će opet, te da očekuje da ministar parlament BiH, odnosno one koji su ga birali obavijesti o svom radu i putovanjima van zemlje na kojima je u dvije i po godina bio gotovo 500 dana.

Mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *