Kandidati SzP biće Ivanić, Govedarica, Bosić, Šarović i Mićić

Politika

Savez za promjene će do 19. decembra izaći sa imenima kandidata za opšte izbore 2018. godine.

Takva odluka je, po tvrdnjama izvora EuroBlica, donesena prošle sedmice u Istočnom Sarajevu, gdje je, mimo očiju javnosti, zasjedao Savez za promjene. Sastanku su, osim lidera stranaka unutar Saveza, prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na sastanku je razmatrana strategija za izlazak na predstojeće opšte izbore, kao i buduće djelovanje opozicije u Narodnoj skupštini RS.

– Kada je riječ o kandidaturama za izbore 2018, koje bi trebalo da budu istaknute do 19. decembra, prethodno će se sprovesti istraživanje i ona imena koja dobiju najveću podršku biće kandidovana za ključne funkcije. Među njima će se naći i imena kandidata za potencijalnog premijera RS i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, budući da ta pozicija treba da pripadne Srbima – kaže izvor.

Naklonost birača

Nezvanično se saznaje da će se među imenima kandidata koji će biti obuhvaćeni istraživanjem naći Mladen Ivanić, Vukota Govedarica, Mladen Bosić, Mirko Šarović i Mićo Mićić.

Stručnjak za politički marketing Aleksandar Zobenica smatra da su u Savezu za promjene sa imenima kandidata trebalo da izađu još prije tri mjeseca i tako lakše traže naklonost birača.

– Ako budu isturili nekog novog kandidata koji do sada nije išao kao kandidat na date pozicije, možda bi mogli da naprave rezultat malo bolji u smislu broja poslanika u parlamentu. Što se tiče kandidata za člana Predsjedništva BiH i za predsjednika RS, mislim da su tu izbori već relativno jasni. Međutim, problem SzP je što on praktično ne postoji, jer svako djeluje na svoju stranu. To što se formalno zajedno pojavljuju u javnosti – ne znači ništa. Moje pitanje je jasno – koji su organi SzP i koliko puta su se do sada sastali? S druge strane, što se tiče SNSD, to je partija koja ima infrastrukturu i organizovanost koja im dozvoljava da čak i u maju izađe sa kandidatima – smatra Zobenica.

Pobjednički mentalitet

Politička analitičarka Tanja Topić podsjeća da je isticanje odmah i kandidature za mogućeg premijera RS nešto što je aktuelna vlast u RS pokušala da primijeni na prošlim izborima.

– Ta ponuda SzP ide više u smislu stvaranja pobjedničkog mentaliteta, jer unaprijed vidite svoje ljude na tim mjestima. S druge strane, predstavlja neku vrstu utjehe za one kandidate koji se na izborima neće naći u direktnom sučeljavanju, odnosno da im se pokaže da su bitni i da se ozbiljno na njih računalo, ali da je možda izborni rezultat nešto što nije moglo doprinijeti da se ta vrsta „ponude“ ispuni – kaže Topićeva.

Potrebna nova lica

Analitičarka Tanja Topić nije mogla da prognozira u kojoj mjeri bi se šira ponuda kandidata mogla odraziti na svijest birača i njihov izbor.

– Mislim da to neće biti presudno, pogotovo što mi zapravo zadnja dva izborna ciklusa nismo dobili na političkoj sceni nova politička lica ni politike. Vrtimo se u ponudi koja nam je ista otprilike 20 godina. Ako bi u toj ponudi došla nova lica, sa nekim drugim vizijama, onda bi bilo zanimljivo testirati kako će građani na to reagovati – zaključuje Topićeva.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *