Banjaluka: Bošnjaci neće glasati ni za jednog od četiri kandidata za gradonačelnika?!

Politika

Bošnjaci u najvećem broju neće glasati ni za jednog od četvorice kandidata za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima 2. oktobra, saznaje Istinito.

Tragom informacije da aktivisti SNSD-a dijele propagandni materijal u banjalučkim naseljima uz Vrbas, gdje živi najviše Bošnjaka, i da su pojedini dijelili letke čak i ispred džamija, saznajemo da je to gotovo zaludan posao.

Naime, izvori Istinito navode da je većina banjalučkih Bošnjaka već dobila instrukciju da ne glasaju ni za jednog od četvorice kandidata za gradonačelnika.

SDP BiH, koja je u Banjaluci najorganizovanija stranka bošnjačke provinijencije, odnosno politička partija sa sjedištem u Sarajevu, Bošnjacima je sugerisala da glasaju samo za odbornike na listama partija za koje se opredijele, a da listić sa kandidatima za gradonačelnika Banjaluke prekriže i ponište, ili ubace nepopunjen u glasačku kutiju.

Ovakav stav SDP-a posljedica je revolta protiv politike koju vodi lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a naročito zbog najavljenog referenduma o Danu RS, kojeg bošnjački vjerski i politički lideri vide kao direktan udar na BiH i njene državne institucije.

Odlaskom Zlatka lagumčije sa mjesta predsjednika SDP-a BiH, Dodik je izgubio političkog saveznika, kakvog danas još ima jedino u lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Prema rezultatima popisa iz 2013. godine, 7.681 građanin Banjaluke se izjasnio kao Bošnjak, dok je po popisu iz 1991. godine u Banjaluci živjelo 28.558 Bošnjaka, odnosno Muslimana.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *