Kandidati obećavaju sve i svašta: Besplatan gradski prevoz, zube, zimnice…

Događaji

Tokom ovogodišnje predizborne kampanje više nego ikada kandidati za načelničke i odborničke pozicije olako daju različita obećanja.

Klasična kampanja, u kojoj se iznose “kvalitetni” programi, više ne prolazi, pa su političke stranke morale da pribjegnu drugačijim metodama.

Tako se ide od vrata do vrata stranačkih istomišljenika, podsjećajući ih da ne trebaju samo oni da glasaju za “svoju opciju” već i njihovi partneri, roditelji i djeca, a kada bi zakonom bilo omogućeno, isto bi se tražilo i od njihovih kućnih ljubimaca.

Stranačke neistomišljenike ili neopredijeljene zovu telefonom i čak mi u zamjenu za glas obećavaju mjesto u “državnom” vrtiću za dete! “Šargarepa” je, naravno, na dugom štapu, ali će se roditelji, smatraju u strankama, u očaju uhvatiti i za najtanju slamku. U tom očaju mame i tate ne razmišljaju koliko je realno moguće ispuniti to obećanje kada bi svi nasjeli na “ponudu koja se ne odbija”.

I poslodavci na kratkoj uzici drže honorarce, pripravnike i radnike na određeno vrijeme, skrivajući otkaz u rukavu ukoliko bi zbog poraza na izborima njihova fotelja bila uzdrmana.

Žestoka borba kakva nije viđena od sedme ofanzive 1944. godine začinjena je i pojedinačnim obećanjima u čije ostvarenje bi i mala djeca teško povjerovala. Oni malo stariji, koji se sjećaju života u socijalizmu, samo će odmahnuti rukom, jer ni u “njihovo vrijeme”, vrijeme socijalne pravde, slične “kule i gradovi” nisu mogle da izmaknu dalje od utopije.

Nezavisni kandidat za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Sead Halilović uvjeren je da bi javni gradski i prigradski prevoz u ovom gradu trebao da bude besplatan za sve kategorije stanovništva, ali i da se mora uvesti noćni prevoz – ne obrazlažući na koji način bi se, i čijim novcem, to postiglo.

Nikola Lazarević, predsjednik Ekološke partije RS, obećava besplatnu popravku zuba za sve građane!

– Ekološka partija već od početka 2017. ide na izradu socijalne karte, odnosno da se naprave zubni kartoni, te besplatno poprave i naprave zubi svim građanima koji nemaju za to novac. Ekološka partija je obezbijedila novac od donacije VVFA i od 2017. Republika Srpska će biti jedina država na svijetu u kojoj svi stanovnici imaju zube – ističe se u saopštenju.

Megalomanski plan sadrži i obećanje da nijedan stanovnik Republike Srpske od 2017. ne smije biti bez krova nad glavom, bez zimnice, bez ogrijeva, bez sredstava da proslavi svoje vjerske praznike!

Originalnu kampanju ima Muradif Kanlić, član Saveza za bolju budućnost BiH i zajednički kandidat SBB-SDA na lokalnim izborima. On građanima poklanja LED sijalice uz poruku “Za svjetlije dane”. Mora mu se priznati i patriotizam jer je odabrao domaćeg proizvođača, ali bi se uvrijeđenima mogli naći svi koje je preskočio u svom velikodušnom pohodu.

Mirad Hadžiahmetović, nezavisni kandidat za načelnika Zenice, obećao je da će u škole uvesti predmet ”navijanje”, što bi, vjerujemo, uticalo da se smanji broj huligana na stadionima.

Ako bismo, međutim, birali zvijezdu predizborne kampanje, to bi svakako bio Konstantin Savić, nezavisni kandidat za načelnika Opštine Teslić, zbog kojeg već sada ovaj grad nazivaju Konstantinopoljem!

Biračkom tijelu se sviđa ne zbog obećanja da će se boriti za besplatno školovanje, da će podijeliti jednaka sredstva sportskim klubovima, da će dati otkaz svima koji su zaposleni po stranačkoj liniji, već više zbog žestokog nastupa gdje god da se pojavi. I utiska da on vjeruje kako je sve to moguće s lakoćom provesti!

Kada se pogledaju sva ova obećanja, ali i mnoga druga, nije ni čudo što je kampanja u Srpskoj pala u sjenu referenduma.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *