Valentin Incko se izvinio zbog poređenja Republike Srpske i NDH!

Aktuelno

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH Valentina Incka izraženo je žaljenje “onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove pogrešno interpretirane izjave”, što se može smatrati izvinjenjem zbog njegove nezgrapne izjave u kojoj je početkom ove godine u istu ravan stavio Republiku Srpsku i NDH.

Politički direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIK) na sjednici koja je počela danas u Sarajevu razmotriće trenutno stanje u BiH. Upravni odbor PIK-a sutra će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, kao i sa predstavnicima pravosudnih institucija sa kojima će razgovarati o borbi protiv korupcije.

Povodom nedavnih komentara pojedinih političara da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko trebao da se izvini zbog izjave koju je prije nekoliko mjeseci dao o NDH i RS, iz OHR-a je saopšteno da je Incko prije nekoliko mjeseci detaljno objasnio svoju izjavu i izrazio žaljenje zbog činjenice da je ona pogrešno citirana, a potom i pogrešno protumačena.

Iz OHR-a je objašnjeno da je visoki predstavnik u originalnoj izjavi jasno kazao da takvi datumi ne bi trebalo da budu obilježavani i da “niko ni ne razmišlja” da to učini, kako su to neki tvrdili.

– Takođe, visoki predstavnik nije imao namjeru da bilo koga uvrijedi. Bez obzira, on upućuje svoje žaljenje onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove pogrešno interpretirane izjave. On ja tada takođe rekao, a želi ponoviti i danas, da nakon presuda Mladiću, Prliću i ostalima, moramo gledati u budućnost, a ona mora biti zasnovana na istini, pravdi i pomirenju, naveli su iz OHR-a.

Portal Istinito je OHR-u uputio pitanje – da li ova izjava predstavlja izvinjenje visokog predstavnika Valentina Incka zbog njegovog komentara o Danu RS, koji je izrekao 10. januara ove godine, kada je nespretno u istu ravan stavio Dan RS, 9. januar, sa godišnjicom ustaške tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

– Naš odgovor je da je jučerašnja izjava dovoljno jasna sama po sebi, navedeno je u kratkom odgovoru OHR-a na naše pitanje.

Naime, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Mladen Ivanić, svoj dolazak na sutrašnju sjednicu PIK-a navodno je uslovio Inckovim izvinjenjem.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH izraženo je žaljenje “onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove pogrešno interpretirane izjave”, što se može smatrati izvinjenjem zbog Inckove nezgrapne izjave u kojoj je nezgrapno u istu ravan stavio Republiku Srpsku i NDH.

Incko je tada rekao da “Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH).”

Reagujući na tu Inckovu izjavu, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne vidi razlog da kao srpski član Predsjedništva nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom, ukoliko se on ne izvini za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio RS i NDH.

-Inzkova izjava jedna je od najgnusnijih koje smo mogli da čujemo od osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH, dodao je Ivanić i istakao da je zadatak visokog predstavnika da čuva Dejtonski mirovni sporazum, time i Republiku Srpsku, a ne da je poredi sa NDH.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *