Građani Republike Srpske izlaze na referendum od kojeg strepi čitav region

Aktuelno

Na oko 1.900 glasačkih mjesta koja su otvorena jutros u 7 časova, građani Republike Srpske danas odgovoriti na referendumsko pitanje “Da li ste za to da se 9. januar slavi i obilježava kao Dan Republike?”

Ovo je prvi referendum koji se organizuje u RS nakon rata.

Stanje bezbjednosti na glasačkim mjestima u Republici Srpskoj je redovno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, podaci su Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova RS “Izbori 2016”.

Štab prati i preduzima sve mjere s ciljem održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Srpskoj u predizbornoj kampanji, na dan lokalnih izbora i prilikom održavanja referenduma u Republici Srpskoj, saopšteno je iz MUP Srpske.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić nakon glasanja je rekao da ne vidi “zašto bismo trpeli posljedice zbog referenduma”.

– 9. Januar će ostati dan koji će RS obilježavati, oni koji ne žele, treba da dobiju pravo da ga ne obilježavaju. Ne vidim zašto bi RS trpjela posljedice zbog ovoga. Ako neko misli da ima uslova za neki drugi referendum, tog referendua o nezavisnosti nema – rekao je Ivanić.

Referendum je kulminacija gotovo jednogodišnjeg političkog sukoba u BiH, koji je počeo nakon što je Ustavni sud BiH na apelaciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića odlučio da je 9. januar neustavan, jer se u njemu, navodno ne prepoznaju Bošnjaci, Hrvati i ostali građani RS.

Građani RS s pravom glasa na referendumu se izjašnjavaju u predstavništvima Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *