Sedam dana za odluku o razrješenju Salihovića

Aktuelno

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine ima još sedam dana da donese odluku u vezi sa zahtjevom za razrješenje dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Disciplinski tužilac juče je zatražio suspenziju glavnog tužioca Salihovića zbog niza prekršaja, a koji uključuju njegovo propuštanje da zatraži izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te miješanje u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH, te da je ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

“Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH je registrovana po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih navoda, 8. augusta, a nakon provedene istrage disciplinski tužilac je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje”, stoji u saopštenju VSTS.

Tužilac Salihović je odbacio sve navode disciplinskog tužioca i smatra da je sve montirano. Kao razlog za prijavu, Salihović je naveo istragu koju je otvorio protiv Milorada Dodika, i što je on “dobio poziv da se prvi put u historiji javi u Tužilaštvo BiH”.

“Dodik je u nedjelju jasno rekao da stoji iza referenduma. Prije toga nije moglo, predmet je otvoren prije 20 dana i mi to radimo”, kazao je Salihović u saopštenju koje je poslalo Tužilaštvo BiH.

Referendum je održan 25. septembra na području Republike Srpske nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da se 9. januar ne može proslavljati kao praznik RS.

Salihović negira i da je kočio pojedine istrage protiv visokih funkcionera, posebno onih iz RS.

“U slučaju ‘Bobar banke’ u srijedu (danas) biće podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče ‘Pavlović banke’, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) do Srbije. Čekamo da dođu odgovori da bismo nastavili raditi”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kada su u pitanju drugi predmeti, poput slučajeva “Špirić” (kako je Nikola Špirić kupio stan u Beču) i “Zlato” (optužbe da je Milorad Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata), glavni tužilac je napomenuo da su to “potpuno netačne stvari”.

Disciplinski tužilac je zatražio da postupak pred prvostepenom disciplinskom komisijom bude zatvoren za javnost, što za Salihovića predstavlja još jedan pokazatelj da se radi o “konstrukcijama i zloupotrebama”.

Prvostepena disciplinska komisija će odlučiti da li će postupak biti zatvoren za javnost.

BIRN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *