Dodik nema pravo na imunitet od odgovornosti

Aktuelno

Vjerujemo da oni koji su odgovorni za organizovanje referenduma u Republici Srpskoj treba da snose odgovornost. Međutim, nećemo spekulisati o mogućim posljedicama nezakonitog referenduma.

To za „EuroBlic“ kažu u Kancelariji za odnose s javnošću Ambadsade SAD u BiH, koju smo pitali da li su moguće američke sankcije protiv rukovodstva RS zbog referenduma održanog u nedjelju.

Iz Ambasade SAD je ranije saopšteno da je referendum „očito kršenje vladavine zakona“ i da očekuju da nadležne institucije to pitanje riješe u skladu sa zakonima BiH, dok oni „razmatraju odgovarajuće posljedice”.

Istovremeno, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u eventualnom krivičnom procesu zbog održanog referenduma, ne može se pozvati na imunitet od odgovornosti.

Prema Zakonu o imunitetu RS, koga je 2002. nametnuo visoki predstavnik, predsjednik i potpredsjednici RS kao i članovi Vlade mogu se pozvati na imunitet od optužbi za odgovornost samo u parničnim postupcima. Međutim, nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH, za šta Tužilaštvo BiH sumnjiči Dodika, krivična je odgovornost za šta je zaprijećena kazna zatvora do pet godina.

Ipak, pravnici smatraju da i bez imuniteta Dodik ima šanse da se odbrani ako se nađe na optuženičkoj klupi.

– Ne vidim zašto bi Dodik bio optužen da nije izvršio odluku Ustavnog suda BiH. On nema ovlašćenja da je izvrši. To je sve farsa, jer ovde nema razrjašenog stava šta je „djelo“, a šta je politika – smatra pravni stručnjak Krstan Simić.

S druge strane, ako Tužilaštvo BiH poziv na saslušanje uputi i poslanicima koji su raspisali referendum, odnosno predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, koji ima pravo da se pozove na imunitet od krivičnog gonjenja. Međutim, ni taj imunitet nije opšta prepreka za utvrđivanje odgovornosti, jer može da bude oduzet.

Prema Poslovniku o radu Narodne skupštine, Komisija za izbor i imenovanja razmatra pitanja primjene i uskraćivanja imuniteta narodnih poslanika u slučajevima utvrđenim Ustavom i zakonom. U nastavku Poslovnika unijete su odredbe iz Zakona o imunitetu RS, po kome o oduzimanju imuniteta odlučuje nadležni sud, ako se parlamentarac pozove na njega u sudskom procesu.

– Mislim da predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović može da se „sakrije“ iza činjenice da je imao skupštinski kolegijum koji je odlučio da neće biti sjednice o odluci Ustavnog suda BiH – kaže Krstan Simić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *