Odbranjen nasip na Savi, vodostaji većine rijeka u blagom padu (VIDEO)

Aktuelno

Vodostaj rijeke Save i dalje raste. Jutros je iznosio 965 centimetara – 12 centimetara više nego što je bio sinoć u 20 časova. U gornjem toku Save i njenim pritokama vodostaj je u blagom padu.

Nakon cjelodnevne borbe sa vodenom stihijom, angažovanjem velikog broja teške mehanizacije, volontera i drugih gradjana, sinoć oko 21 čas sanirano je oštećenje na vrbasko-savskom odbranbenom nasipu kod Srpca, čime je zaustavljeno prodiranje vode u ovaj grad, a time i nesagledive posljedice od poplava u branjenom dijelu opštine.

U ovom zahtjevnom i odgovornom poslu učestvovala su preduzeća i firme: „Ciklon duo“, „Gradis invest“, „Tat kom“ i „Hidrokop“, a veliki doprinos dali su i pripadnici Teritoprijalne vatrogasne jedinice i Policijske stanice, te radnici Šumske uprave Srbac, kao i dobrovoljci – volonteri koji su punili vreće sa pijeskom.

Dok su stanovnici Srpca odahnuli, dotle je stanje na poplavljenom području ove opštine sve teže, jer vodostaj rijeke Save i dalje raste. Jutros je iznosio 965 centimetara – 12 centimetara više nego što je bio sinoć u 20 časova.

I dalje je najteže u mjesnoj zajednici Kobaš, gdje je voda već ušča u tri kuće, dvije su opkoljene, a za 25 domaćinstava postoji potencijalna opasnost da voda udje u kuće.

Više pomoćnih objekata je, takodje, poplavljeno, a iz preventivnih razloga evakuiše se stoka na sigurna mjesta. Najugroženijim porodicama Civilna zaštita je podijelila čizme i vreće, kako bi lakše štitili objekte od prodiranja vode i podizali namještaj i druge stvari na više nivoe u kućama.

Zbog porasta Vrbasa u donjem toku, i ova rijeka se izlila u nezaštićenom području Bajinaca, gdje je zaplavljeno oko desetak kuća ali voda u njih još nije ušla. U ovom selu je potpuno poplavljeno groblje i crkva. Da podsjetimo, od juče su u opštini Srbac na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *