Dodik i Cvijanovićka po Austriji i Njemačkoj sakupljali glasove o našem trošku!? (FOTO)

Aktuelno

Posjeta predsjednika i premijerke Republike Srpske Milorada Dodika i Željke Cvijanović srpskoj dijaspori u Beču i Štutgartu protekla je u znaku političke kampanje i animiranja potencijalnih glasača, što je još jedna u nizu zloupotreba institucija RS od strane SNSD-a.

Da su Dodik i Cvijanovićka u posjetu dijaspori išli prvenstveno iz stranačkih, a ne iz državničkih razloga, potvrđuje i činjenica da su na skupovima kojima su prisustvovali bili postavljeni i štandovi za registraciju birača.

U subotu, uoči manifestacije “Srpsko veče” u Štutgartu, reagovala je čak i policija jer je političko djelovanje partijama koje nisu registrovane na teritoriji SR Njemačke strogo zabranjeno bez posebnih dozvola državnih organa.

Dodik i Cvijanović u subotu popodne su bili gosti na “Srpskom festu”, koji je prvi put održan u Beču, a potom su prisustvovali i “Multi-kulti festu” u Leobersdorfu.

Kako prenosi RTRS, na ovim skupovima je “istaknut značaj okupljanja srpske zajednice i kulturno-umjetničkih društava, jer se na taj način čuva srpski jezik i identitet”. O političkom djelovanju SNSD-a u dijaspori, ni riječi.

– Uvijek naglašavam dijaspori da nema potrebe da bilo ko iz Srpske traži pomoć od dijaspore, sad mi pomažemo udruženjima, crkvi, da bi oni mogli da rade na očuvanju jezika, identiteta, tradicije, rekla je premijerka Srpske Željka Cvijanović, koja je i kandidat SNSD za predsjednika RS.

Na inicijativu predsjednika i premijerke, nedavno je pokrenut projekat “Njegujmo srpski jezik”, koji u Austriji realizuje predstavništvo Srpske u Beču, a finasnira Vlada Republike Srpske.

Bilo bi zanimljivo da saznamo koliko je građane Republike Srpske koštala turneja dvoje kandidata SNSD-a, Milorada Dodika i Željke Cvijanović, po Austriji i Njemačkoj. Neko je morao da odriješi kesu, jer je ulaz na koncert Mitra Mirića na “Srpskoj večeri” u Štutgartu bio besplatan, a na skupovima se jelo i pilo.

Koliko su glasovi dijaspore važni, vidjelo se i 2014. godine, kada se nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva drastično povećala prednost Mladena Ivanića u odnosu na Željku Cvijanović, koji su bili rivali u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Računa se da je ukupno oko 40 hiljada aktivnih birača u dijaspori, od čega bi oko 10 hiljada moglo da bude srpskih glasača.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *