Dodik svjesno provocira sukobe unutar SDS-a

Aktuelno

Lider SNSD-a Milorad Dodik svjesno provocira sukobe unutar SDS-a i to čini dobrim dijelom samo da pojeftini učešće u vlasti svojih dosadašnjih koalicionih partnera DNS-a i SP-a, smatra dugogodišnji novinar i politički analitičar Željko Raljić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Raljić podsjeća da SNSD još nije uputio zvaničan poziv SDS-u za učešće u vlasti na bilo kojem nivou – državnom ili entitetskom.

S druge strane, DNS, tradicionalni SNSD-ov partner, ostvario je do sada najbolji izborni rezultat, tako da će u NSRS imati 12 poslanika. Raljić smatra da to za Dodika predstavlja ozbiljan problem.

– SNSD je do sada imao 50 posto vlasti, a drugih 50 posto su u omjeru 30:20 dijelili DNS i SP. Ovoga puta taj bi zahtjev bio mnogo veći – ističe Raljić, te dodaje da je upravo to SNSD-ov razlog za partnerstvo s Ujedinjenom Srpskom Nenada Stevandića, a vjerovatno i nekim drugim manjim strankama.

Naš sagovornik smatra da će Dodik ponovo i HDZ-u dati neku poziciju, kako bi pomogao svom savezniku Draganu Čoviću.

U vlast će, pretpostavlja Raljić, i pojedinci iz SDS-a, aludirajući na najave iz ogranka SDS-a u Doboju. Naime, tri dobojska poslanika SDS-a, prema najavama, u NSRS podržat će skupštinsku većinu, a Obren Petrović, koji je dobio mandat u Parlamentu BiH, prihvatit će Dodikov poziv za formiranje patriotskog bloka na nivou BiH.

Raljić podsjeća da je odlaskom Mladena Bosića s čela SDS-a postignut konsenzus unutar vrha stranke da tu funkciju preuzme Vukota Govedarica. Međutim, kako navodi, isti problem koji je imao Bosić s “lokalnim knezovima” SDS-a, prvenstveno misleći na one iz Doboja i Bijeljine, naslijedio je i Govedarica.

– On očito nije imao snage da izađe na kraj s njima i ukazao im je previše povjerenja, pogotovo jer je nekima pružio priliku da budu i nosioci parlamentarnih lista – navodi Raljić.

Kako kaže, “lokalni knezovi” i njihovi kandidati ostvarili su zapažen izborni rezultat na parlamentarnim listama, za razliku od Vukote Govedarice i Mladena Ivanića u utrci za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

– Onda se pojavljuje njihov zahtjev da uđu u vlast. Dakle, činjenica je da su oni radili za sebe, a ne za stranku i sve stranačke kandidate. Sada se koplja lome oko toga da li ići ili ne ići u vlast. Njima je u interesu da potvrde svoje mandate i uđu u vlast, a interes stranke u ovom slučaju pada u drugi plan – mišljenja je Raljić.

Podsjeća da je Govedarica iz članstva isključio potpredsjednika SDS-a Kostadina Vasića.

– Očito mu neće preostati ništa drugo nego da to ponovi i u slučaju Obrena Petrovića, s tim da će to biti mnogo krupniji zalogaj za njega – smatra Raljić.

Prema njegovim riječima, dvije su moguće opcije – da članovi dobojskog SDS-a napuste stranku, sa sobom odnesu mandate i uđu u vlast ili da SDS postigne kompromis i u vlast uđe kao stranka.

– Lično mislim da njihova namjera i nije da se cijeli SDS uvede u vlast, nego da se pocijepa. Ali, ja to čak ne bih ni nazvao cijepanjem, već odlaskom tih ljudi, jer smo u prethodnom periodu u nekoliko navrata imali situaciju da su SDS napuštali ili bivali isključeni visoki funkcioneri – naglašava Raljić.

No, kako navodi, istupanje pojedinaca neće dovesti do nestanka SDS-a, ali zasigurno hoće umanjiti njegov parlamentarni kapacitet.

– Također sam siguran da Govedarica o tome neće odlučivati sam, već će tražiti izjašnjenje Glavnog odbora, budući da u Predsjedništvu SDS-a ta suprotna strana ima većinu. Dakle, ako bi glasalo Predsjedništvo, vjerovatno bi se dogodilo da se izglasa ulazak u vlast – poručuj Raljić.

Komentar o situaciji u opozicionim strankama u RS-u zatražili smo i od PDP-ovog poslanika u NSRS Adama Šukala, koji je rekao da će svoj stav o tome iznijeti javno nakon što budu potvrđeni izborni rezultati.

– Sačekat ću 7. novembar i zvanične rezultate i vidjeti kako će reagovati predstavnici opozicije – dodaje Šukalo.

D.K.
Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *