Mektić: Izvještaj SIPA o vehabijama izmišljen

Aktuelno

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH izjavio je da je tzv. izvještaj SIPA o tome da je BiH vehabijsko žarište, izmišljen i da ne postoji.

Dragan Mektić, minister bezbjednosti BiH rekao je na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu da svi zajedno u BiH, od medije do svih bezbjednosnih agencija, trebaju raditi na prevenciji, suzbijanju i procesuiranju svih oblika ekstremizma i sve što ima obilježje terorizma.

“Neprimjereno je ono što je uradio Večernji list ili Hrvatska obavještajna služba jučerašnjim člankom. Javno bih pozvao direktora Hrvatske obavještajne službe da se oglasi i odgovori na pitanje odakle im ovakva informacija”, kazao je Mektić, a prenosi N1.

Mektić je citirao članak iz Večernjeg lista u kojem piše da je “SIPA u svom dramatičnm izvještaju potvrdila na ono što je upućivala Hrvatska bezbjednosna služba da je BiH vehabijsko žarište…”

“Odgovorno tvrdim da takvog izvještaja SIPA-e nema. SIPA nije pravila takav izvještaj niti ga je pravila pod takvim naslovom. Ko je izmislio, Večernji list ili Hrvatska obavještajna služba, to je njihova stvar da se dogovore i objasne. Mislim da nije korektno da se na takav način prenose informacije”, rekao je Mektić.

On je naglasio da su BiH i Hrvatska partneri po pitanju zajedničke borbe protiv terorizma i ekstremizma te da bi bilo korektno da se takve informacije razmjenjuju.

“Razgovarali smo u Sarajevu na tu temu, na zajedničkom sastanku i ni na kakav način nije sugerisano da postoji takav izvještaj. Ovo je izmišljena stvar o izvještaju SIPA-e”, dodao je Mektić. Takođe je istakao da nije korektno da se plasiraju ovakve netačne stvari pred turističku sezonu u BiH.

“Ne bi bilo korektno da mi plasiramo slične stvari pred ljetnu turističku sezonu u Hrvatskoj”, rekao je Mektić.

Fiktivne firme kupuju nekretnine enormne vrijednosti

Mektić je istoj konferenciji danas saopštio da je u akciji “Nekretnine” Službe za poslove sa strancima BiH konrolisano više od 700 pravnih lica i utvrđeno da se oko 400 može karakterisati kao fiktivno, te registrovano samo kao mogućnost za sticanje prava za kupovinu nekretnina.

Kako prenosi Srna, Mektić je istakao da nema ništa protiv istinskih stranih investitora i dolaska stranog kapitala u BiH, ali da je riječ o ozbiljnim investitorima i investicijama koje će omogućiti stvaranje novih vrijednosti i zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, najveći broj ili dobar dio njih “nije imao tu namjeru nego da dođu do prostora i teritorije”.

“Dobar dio tih fiktivnih firmi registrovan je putem posrednika i punomoćnika, a te navodno registrovane strane kompanije nikada nisu došle u BiH. U Sarajevu je od 545 kontrolisanih subjekata utvrđeno da skoro 400 nema nikog na adresi na kojoj su registrovani i nema nikakvih finansijskih transakcija da su izvršili u BiH”, rekao je Mektić.

On je napomenuo da su posredstvom tih fiktivnih kompanija kupljene nekretnine enormne vrijednosti.

“Preduzećemo sve mjere iz naše nadležnosti i uključiti pravosudne institucije, policijske i bezbjednosne agencije, te obavještajnu i inspekcijsku službu da se fiktivni karakter tih firmi ovdje poništi, te onemogući i spriječi kupovina prostora i teritorija bez ozbiljnih namjera za ozbiljne investicije”, rekao je Mektić.

On je pozvao Notarsku komoru da pomogne u rješavanju ovog problema jer notari sačinjavaju ugovore koje nije moguće sprovesti do kraja.

Firme sa hotelskom adresom

“Na adresi jednog sarajevskog hotela registrovano 15 i više firmi, a kada se dođe na lice mjesta nema nikoga,” kaže Mektić.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *