Djeca političara studiraju u inostranstvu, a odmaraju na luksuznim destinacijama

Aktuelno

Koliko ste puta razmišljali o nekom lijepom putovanju u Pariz, Amsterdam, Budimpaštu, Istanbul. Koliko ste puta ostali razočarani, činjenicom da su Egipat, Dubai i Maldivi samo dio vaših snova.

Koliko ste puta pomislili, kako bi bilo lijepo barem jedan ugodan vikend provesti, u nekom realnijem okruženju, poput Zagreba, Beograda, Slovenije. Koliko ste puta pomislili kako bi vam studiranje u inostranstvu bilo od velikog značaja za karijeru i život.

Sigurni smo da ste mnogo puta pitali se, na koji način bi se mogla uljepšati svakodnevnica i steći obrazovanje, kojim ćete sebi obezbjediti kvalitetniji život. No, koliko god da se trudili i koliko god težili nekom takvom cilju, sredstva za to se ipak nisu pronašla, niti postoje. Jer, naši očevi rade za plate kojim jedva prehranjuju porodicu i nemaju sefove za te namijene.

Tako, dok nama ostaje da maštamo o egzotičnim destinacijama i skupljamo novac za ratu, koju moramo platiti fakultetu, djeca naših političara studiraju u Briselu, Istanbulu, Beču, Milanu, Londonu. A ljetuju i zimuju na najskupljim destinacijama.

Tako je u slučaju sestara Koldžo. Kćerke Nadžada Koldže, načelnika Opštine Novo Sarajevo, pokazuju da su Hurgada, Alanja, Maldivi, mjesta gdje se one osjećaju najbolje. Bile su i u Parizu, Amsterdamu, Budimpašti, Istanbulu. Nizama i Nermana, kako saznajemo blizanke su, i osim što vole skupa putovanja, ni na svom studiju nisu štedile.

“Moje kćerke su završile Međunarodno pravo i diplomatiju na Američkom univerzitetu u Sarajevu. Imaju dvojne diplome. Magistrirale su Evropske integracije u Briselu. Obje su se vratile u BiH”, kaže Koldžo.

Cijene studija u Briselu se kreću oko nekih pet hiljada eura. Kako nezvanično saznajemo, jedna od sestara Koldžo je zaposlena u državnoj instituciji.

Koldžin kolega, Senaid Memić, načelnik Opštine Ilidža, pomiješao je domaće i inozemno, pa je jednog sina poslao da završi studij u Istanbulu, a drugog ostavio u glavnom gradu BiH.

“Imam dva sina, Bilala i Senada. Jedan je završio Ekonomski fakultet, drugi je magistar poljoprivrede. Oba rade kod privatnika, da se zna. Nijedan nije ni u kakvoj službi”, kaže nam Memić.

Gdje su studirala djeca članova Predsjedništva BiH?

Kćerka predsjednika HDZ-a i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Danijela, završila je studij u Beču. Danijela se nakon završenog fakulteta vratila u BiH.

Bakir i Sebija Izetbegović imaju kćer Jasminu. Završila je Likovnu akademiju u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn, nakon čega je školovanje nastavila u Holandiji, završivši postdiplomski u Amsterdamu, gdje master košta od 12 do 13 hiljada eura, dakle oko 25 hiljada maraka. Kako saznajemo, zaposlena je u bosansko-turskoj medijskoj grupaciji Simurg Media (Faktor.ba i Stav), gdje radi kao tehnička urednica.

Mladen Ivanić je sina Vladimira poslao u London da bi završio studije finansija i bankarstva, gdje je i ostao, dok je kćerka Jelena studirala u Banja Luci.

Igor, sin Milorada Dodika, predsjednika RS-a, studirao je na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom Bocconi univerzitetu u Milanu. Kćerka Gorica je fakultet završila na Kipru.

Nikola Špirić, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar finasija i trezora, a sadašnji državni parlamentarac, sina Aleksandra je školovao u Banjaluci na Ekonomskom fakultetu, dok je kćerku Jovanu odlučio poslati na studij prava u Beč.

Sudiranje na privatnim fakultetima u BiH i regiji

Ako od nekih političara djeca nisu možda bila raspoložena za studiranje u inostranstvu, onda su popularni privatni fakulteti u našoj zemlji, ili univerziteti u regiji, a prednjači Zagreb.

Tako se Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrde, vodoprivede i šumarstva, odlučio kombinovati.

“Jedan sin mi studira na Američkom univerzitetu na engleskom jeziku u Sarajevu. Drugi sin studira ekonomiju u Zagrebu. Kćerka ima privatnu firmu”, kaže Ivanković, čiji sin je, sudeći prema fotografiji, krenuo očevim stopama.

Da za Američki univerzitet u Sarajevu, nije teško izdvojiti više od deset hiljada maraka, koliko košta godina, pokazuje i porodica Raguž. Martin Raguž, bivši predsjesnik HDZ 1990 i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ima četvero djece.

“Moja Martina je završila Pravni fakultet u Mostaru, pa je bila u programu razmjene u Brnu u Češkoj. Sin mi je na Američkom univerzitetu u Sarajevu. Bio je godinu i pol u SAD-u, gdje je u Teksasu studirao na jednom univerzitetu i igrao tenis. Jedno dijete mi je maturant u Širokom brijegu, a jedno sedmi razred“, navodi Raguž.

Djeca koja su ostala u BiH na državnim fakultetima

Jesu li djeca bh. političara, koja su upisala studij u našoj zemlji samo trenutno tu, pa će kao i mnogi drugi nadogradnju tražiti van BiH, ne znamo, ali u svakom slučaju za sada su na državnim fakultetima, na koje idu i svi drugi studenti.

Djeca Nermina Nikšića, bivšeg premijera FBiH i predsjednika SDP-a, su svoje školovanje naprimjer bazirala u našoj zemlji.

“Kćerka Najra mi je na medicini u Sarajevu, dok je sin Haris na ekonomiji, isto u Sarajevu”, rekao nam je jednom prilikom Nikšić.

Njegova kolegica iz SDP-a, Lidija Korać, koja tvrdi da nije više politički aktivna, ipak se odlučila za malo drugačiju varijantu.

“Sin Ivan mi je završio Pravni fakultet u Sarajevu, dok kćerka Antonela studira, četvrta je godina Ekonomskog fakulteta u Zagrebu”, kaže Korać.

Načelnik Starog Grada, Ibrahim Hadžibajrić ima kćerku Amilu i sina Seida. Koliko znamo Seid je studirao na Univerzitetu u Sarajevu.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kaže da su njegova djeca studirala u Sarajevu.

“I sin Jasmin i kćerka Jasmina su završili Pravni fakultet u glavnom gradu BiH. S tim da je Jasmina jednu godinu bila u Budimpešti, preko neke stipendije. Sada Jasmina radi u jednoj advokatskoj kanecalariji, a sin je kantonalni tužilac”, kaže Džaferović.

Kćerke premijera FBiH, Fadila Novalića, studirale su i studiraju u Sarajevu. Ada je završila ekonomiju, Azra studira na Mašinskom fakultetu. Koliko smo primjetili, i one, kao i Koldžine, vole dobra putovanja i zabavu. Bile su na destinacijama koje su mnogima od nas nedostižne.

Ni državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, nije svoje kćerke slao van BiH. Obje su se školovale u našoj zemlji i zaposlene su.

“Kćerka Dijana je završila Ekonomski fakultet u Banja Luci i radi u UniCredit banci. Dok je Branka završila Filozofski faktultet, također u Banja Luci, i profesor je engleskog jezika”, kaže Mektić.

Kao i Mektićeva, i djeca Dušanke Majkić iz SNSD-a, zastupnice u Parlamentarnoj skupštini BiH, školovala su se u svom gradu.

“Moja djeca, Dejan i Ognjen, su diplomirani informatičari i oba su završili školu u Banja Luci”, kaže Majkić.

Iako su mnogi od navednih, znali često kazati kako su naše obrazovne ustanove kvalitetne i kako mogu parirati svjetskim univerzitetima, na kraju ipak svoju djecu nisu prepustili ovom sistemu, pa su ih poslali na studiranje u Beč, London, Brisel i slične destinacije, gdje godina studija košta po deset, dvadeset hiljada maraka. Računajte tu i smještaj, odjeću, hranu, knjige, izlaske.

Prvi Čović je znao govoriti kako je Univerzitet u Mostaru odličan, a kćerki je odlučio priuštiti `bečku školu`. No na kraju, će kao i mnogi ponosno kazati kako se vratila u našu zemlju poslije studiranja u inozemstvu.

Zašto se ne bi vratila, kada je čeka radno mjesto. Njena sudbina nije neizvjesna kao kod velikog dijela omladine u BiH. Zaposlena je u Cantralnoj banci u Mostaru. Kćerka Milorada Dodika, Gorica, je dobila posao u državnoj službi. Postoje navodi i da je kćerka Nedžada Koldže po završetku studija dobila posao u državnoj instituciji.

Iako bi trebali da pomognu svoj omladini u BiH, da pronađu rješenje kojim će zaustaviti odlazak mladih iz ove države, oni samo ulažu u svoje mezimce. Pa tako, ako ih i nisu poslali van zemlje da dobiju diplomu, neće im ni naša biti manje važna. Ako ih ne “utrpaju” u neku od državnih agenicija, a imamo ih mnogo, jer za te svrhe i postoje i niko ih ne istražuje, onda će im otvoriti privatne firme, da budu svoji ljudi. Pa nisu brate, uzalud tolike godine išli u školu i da sada čekaju na posao. Zar nije sramota, da dijete jednog premijera bude nezaposleno, ili kćerka jednog načelnika. A zamislite tek skandala, da njihovo dijete aplicira za posao i ne odgovore mu. Pošto u Bosni nikad ništa nije sigurno, onda je najbolje otvoriti i privatnu firmu i zaposliti se u državnoj. Ako jedno propadne, uvijek ima druga opcija.

source.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *