Bakir Izetbegović pod lupom tajnih službi SAD zbog “Muslimanskog bratstva”

Aktuelno

Lider SDA Bakir Izetbegović nalazi se pod lupom američkih tajnih službi zbog veza sa čelnicima “Muslimanskog bratstva”, piše “EuroBlic”.

Interes Amerikanaca za odnose bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sa vodećim ljudima organizacije čije je djelovanje zabranjeno u brojnim državama svijeta, naglo je poraslo nakon pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima.

Izvori EuroBlica navode da su najbliži saradnici novog američkog predsjednika još u toku predizborne kampanje poručivali da će “Muslimansko bratstvo” biti stavljeno na listu terorističkih organizacija u SAD.

“Trampov savjetnik za spoljnu politiku Valid Fares nedavno je izjavio da će novi šef Bijele kuće kao jedan od svojih prvih poteza proglasiti `Muslimansko bratstvo` terorističkom organizacijom. U skladu s tim, američke obavještajne i bezbjednosne službe već su počele s detaljnim provjerama svih koji su na bilom koji način povezani sa tom organizacijom”, istakli su sagovornici “Euroblica”.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić smatra da bi Izetbegoviću moglo da se obije o glavu druženje s Jusufom el Karadavijem i njegovim pristalicama.

“Nije tajna da je osnivač i ideolog `Muslimanskog bratstva` ranije bio čest gost u Sarajevu i da je prijateljstvo sa Bakirom Izetbegovićem javno održavao sve dok Egipat za njim nije raspisao crvenu potjernicu”, istakao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, za Izetbegovića bi realni problem moglo da predstavlja to što je novi američki predsjednik više puta javno rekao da će “Muslimansko bratstvo” prioritetno staviti na listu terorističkih organizacija, što Izetbegovića stavlja u izrazito nepovoljan položaj u budućim odnosima sa SAD.

Prema nezvaničnim informacijama, lider “Muslimanskog bratstva” Jusuf el Karadavi već nekoliko godina živi u Turskoj, gdje se krije od potjernice koju su za njim raspisale egipatske vlasti.

El Karadavi je ranije proglašen za personu non grata u Velikoj Britaniji i Francuskoj, kojeg sumnjiče za povezanost sa terorističkim organizacijama, piše Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *