Mektić: Suzbijamo problem radikalizma i terorizma

Aktuelno

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da BiH ima problem sa radikalizmom, nasilnim ekstremizmom i terorizmom, ali da se preduzimaju mjere na suzbijanju tog problema, te da BiH ima sreću da ima i organizovanu Islamsku zajednicu.

Mektić je na sesiji na temu “Implikacije na Zapadni Balkan – terorizam i radikalizam“, koja je održana trećeg dana 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO i zasjedanja Posebne grupe Parlamentarne skupštine NATO-a za Mediteran i Bliski istok, istakao da BiH, kao i ostale države u svijetu ima problem sa tim pojavama protiv kojih se, kako je rekao, bori zajedno sa civilnim organizacijama i vjerskim zajednicama, u ovom slučaju sa Islamskom zajednicom BiH.

“Kada je u pitanju radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizama u BiH, ličnog sam mišljenja da o tom problemu moramo govoriti transparentno i reći šta sve može biti prijetnja u BiH, ali i iz BiH prema spolja. Nema niti jednog problema vezanog za terorizam koji trebamo skrivati, jer će on eskalirati u mnogo težem i složenijem smislu. Zato moramo tražiti partnere na regionalnom i nivou Evropske unije, kao i u okviru antiterorističke globalne koalicije“, rekao je Mektić.

Mektić je, naime, potvrdio da BiH ima problem sa radikalizmom, nasilnim ekstremizmom i terorizmom, jer je postojao određeni broj terorističkih akata, koji su tako okvalifikovani.

“Preduzimamo razne mjere i radnje na suzbijanja tog problema. Nama je jako stalo da se izvan BiH prepoznaju sve napori koje preduzimamo u smislu rješavanja ovog problema i da BiH u tom smislu bude prepoznata kao država koja nema toleranciju prema ekstremizmu, radikalizmu i terorizmu. U skladu s takvim aktivnostima želimo da imamo takav ugled u inostranstvu. Imamo problem, ali činimo sve u okviru kapaciteta da se suprotstavimo problemu“, prenijli su mediji u BiH.

Mektić je istakao da je u tom smislu BiH prošle godine donijela Strategiju prevencije i borbe protiv terorizma.

“Njom smo se fokusirali u dva ključna pravca. Jedan su represivne mjere i radnje prema svim pojedincima, grupama i aktivnostima koje imaju obeležja ekstremizma, radikalizma i terorizma. Druga komponenta strategije je prevencija. Mislim da se s njom može jako puno postići u smislu borbe protiv terorizma”, rekao je Mektić.

U BiH se, kazao je koriste i represivne mjere i krivično procesne radnje u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti pojedinca ili grupe, koji su počinili djelo povezano sa terorizmom.

“Tu nemamo tolerancije. Sankcioniše se i vrbovanje, finansiranje, podstrekavanje i učešće u raznim terorističkim organizacijama“, naveo je Mektić.

Prema riječima ministra bezbjednosti, BiH je imala ukupno 226 svojih državljana koji su ratovali na sirijsko-iračkom ratištu za Al Nusru ili ISIS.

Od tog broja, dodao je, do sada se vratilo 46 osoba, dok ih je oko 50 poginulo, a 115 ih je i dalje na ratištu.

“Moram reći da je značajniji broj bh. državljana otišao na sirijsko-iračko ratište ne iz BiH, nego iz inostranstva. Tih 46 što se vratilo svi su u nekoj fazi krivičnog procesuiranja, odnosno za 20 njih su već donesene presude“, istakao je Mektić, te dodao da su takve mjere donijele rezultate, jer BiH u 2016. i dosadašnjem toku 2017. godine nije imala niti jedan odlazak bh. državljanina na strana ratišta.

Na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Sarajevu učestvuju parlamentarci 19 zemalja članica NATO-a, 11 zemalja pridruženih članica i predstavnici iz 11 zemalja regiona Bliskog istoka i Severne Afrike, te brojni gosti iz međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *