Narušile bankarski sistem, a nastavile da primaju ogromne plate

Aktuelno

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 16 osoba u predmetu „Bobar banka“, a među optuženima su i direktorke Investiciono razvojne banke RS i Agencije za bankarstvo RS, Snežana Vujnić i Slavica Injac.

Iako su uhapšene pre tačno godinu dana zbog sumnje da su narušile bankarski sistem BiH, to nije bilo dovoljno da se one smene sa ovako bitnih rukovodećih funkcija. Tokom cele godine nastavile su da primaju platu od oko 5.000 maraka.

Optuženi u predmetu „Bobar banka“ terete se da su finansijskim kriminalom i zloupotrebama građanima, preduzećima i pravnim subjektima naneli štetu od čak 122,5 miliona maraka.

Prema optužnici, oni su kao organizovana i povezana grupa ostvarili nadzor nad celokupnim poslovanjem „Bobar banke“ Bijeljina. Na taj način omogućavali su davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja. Krediti su nezakonito dodeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća, niti je povratak kredita adekvatno osiguran.

– Tako su doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su imale firme, organi uprave, kao i građani koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava, a koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim poveriocima – navedeno je u optužnici.

S obzirom da su u banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, opština i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno su oštećeni mnogi građani u Republici Srpskoj, FBiH, kao i u Brčko distriktu.

Davor Šešić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS, rekao je da to što su Vujnićeva i Injac ostale u direktorskim foteljama postala praksa koja se dešava u zadnjih 10 godina.

– Ovo razumem kao nagradu za dobro obavljen posao, bez obzira kakva bude presuda u predmetu Bobar banke. Imali smo i druge primere da ljudi koji su optuženi za krivična dela, pa čak i presuđeni, budu prebačeni na druge funkciju u državnim organima, gde nastavljaju da rade za dobre plate i bez ikakve odgovornosti – ističe Šešić.

On je dodao da je opozicija i SDS insistirali da one bude smenjene, ali da većina u skupštini nije podržala njihov zahtev.

Portparol Agencije za bankarstvo RS Sanja Marković rekla je da po zakonu direktora, zamenika direktora i upravni odbor postavlja i razrešuje NSRS.

– S obzirom da NSRS nije donela odluku o razrešenju Slavice Injac, ona je i dalje na mestu direktora u našoj Ageniciji – potvrdila je Markovićeva.

Osim što je ostala na čelu IRB, Vujnićeva je u međuvremenu nagrađena još jednom direktorskom fotoljem. U Službenom glasniku RS 7. novembra prošle godine objavljeno da je Vujnićeva imenovana i na funkciju direktora Odeljenja za internu reviziju Lutrije RS. Međutim, direktor lutrije Rajko Radovanović to demantuje.

– Snežana Vujnić nikada nije bila zaposlena u Lutriji RS – kratko je odgovorio on.

Prvi slučaj sa štetom većom od 100 miliona KM

Posle podizanja optužnice, iz Tužilaštvo BiH je saopšteno da je istraga u ovom predmetu jedna od najkompleksnijih istraga finansijskog kriminala koja je rađena u BiH i prvi predmet čija šteta prelazi preko 100 miliona maraka.

Oni su rekli rekli da će navode optužbe dokazati saslušanjem 60 svedoka i stručnih veštaka, a uz optužnicu su priložili 2.500 dokaznih materijala.

Imena optuženih

Osim Slavice Injac i Snežane Vujnić, u predmetu „Bobar banka“ nalazi se još 14 osoba koje su bile na rukovodićem funkcijama u „Bobar“ banci i preduzećima koji su delovala u ovoj grupacija.

Optuženi su još: Darko Jeremić, Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtum, Saša Tomića, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanovića i Jefe Bošković.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *