SDS ostaje protiv akciza, pada aranžman sa MMF-om?

Aktuelno

SDS neće podržati Zakon o akcizama, koji je uslov za isplatu druge tranše aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), sve dok ne bude usvojena odredba o uvođenju plavog dizela za poljoprivrednike, potvrdio je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Precizirao je da je svjestan da stav SDS-a znači i moguću propast aranžmana sa MMF-om.

“Svjesni smo da je RS u finansijski teškoj situaciji, ali mi po cijenu bilo kojih sankcija taj zakon nećemo podržati”, rekao je Stanić negirajući tvrdnje Vlade RS da plavi dizel već postoji, odnosno da se regresirano gorivo već dodjeljuje poljoprivrednicima. On je takođe rekao da se više od 40 odsto tog novca zloupotrebljava te da su poljoprivrednici u RS u teškoj situaciji i da im se mora pomoći tako što će biti usvojena odredba o plavom dizelu.

S obzirom na to da poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće prisustvovati današnjoj sjednici na kojoj će se raspravljati o setu zakona kojima se, između ostalog, uvodi i akciza na naftu od 15 feninga po litru, uslovi koje je postavio MMF sasvim sigurno neće biti ispunjeni i pitanje je šta će se desiti sa aranžmanom.

“Sjednici nećemo prisustvovati i vjerovatno će sve biti odgođeno. Vidjećemo šta kaže MMF i vjerovatno će se ponovo morati sastati Fiskalni savjet BiH i razmotriti šta dalje”, rekla je Milica Marković, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu.

Inače, SNSD sjednicama oba doma parlamenta BiH ne prisustvuje pozivajući se na deklaraciju NS RS usvojenu nakon što je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, pokrenuo reviziju presude protiv Srbije za genocid, te zbog toga što sjednicama trenutno predsjedava Šefik Džaferović, za kojeg smatraju da je odgovoran za ratne zločine nad Srbima. U slučaju njihovog pojavljivanja i glasanja za predložene zakone oni bi mogli proći.

“SDS nema hrabrosti da preuzme odgovornost. Oni su vlast na nivou BiH i u skladu s tim treba da se i ponašaju i vrše funkciju koju vlast treba da vrši”, rekla je Markovićeva.

Najavu SDS-a da neće glasati za zakone komentarisao je i Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, ističući da je to neodgovorna politika u principu “da komšiji crkne krava” ne shvatajući da ta krava hrani i njihovu djecu.

Podsjećanja radi, zbog nedolaska poslanika SNSD-a ovaj set zakona, koji je uslov za dobivanje druge tranše kredita od MMF-a, ići će u drugi krug čitanja zbog nepostojanja entitetske većine. To bi onda dalo mogućnost članu Kolegija parlamenta, što mu omogućuje Poslovnik, da se odgoditi glasanje o ovom zakonu. Naime, Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, mogao bi zatražiti odgodu izjašnjavanja u drugom krugu.

Nedavno su se povodom eventualnog povećanja akciza oglasili i u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS tražeći od Vlade RS da pronađe sredstva kako bi se anuliralo povećanje cijena goriva. U svom otvorenom pismu od Vlade RS zatražili su da sredstva za te namjene nađu iz drugih izvora, a ne iz subvencija za poljoprivredu, poručujući da bi u tom slučaju podržali povećanje akciza na gorivo.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija poručio je poljoprivrednim proizvođačima da će Vlada Srpske izdvojiti sredstva za sve troškove koje po njih mogu nastati povećanjem akciza na gorivo. Tegeltija je naglasio da će preraspodjelom sredstava u budžetu Srpske Vlada obezbijediti sva potrebna sredstva koja se trenutno izdvajaju za plavi dizel, ali i uveđana izdvajanja koja nastanu usvajanjem novog zakona o akcizama.

Pokušali smo dobiti komentar od SDA i HDZ-a kao stranaka koji vrše vlast na nivou BiH, ali njihovi poslanici se nisu javljali na mobilni telefon.

Cvijanović: Ratari bi mogli dobiti još deset miliona

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, izjavila je juče da je pronađen mehanizam koji bi omogućio da se poljoprivredi u RS stavi na raspolaganje dodatnih deset miliona KM, ukoliko bude usvojen predloženi zakon o akcizama.

Ona je dodala da to znači da bi agrarni budžet iznosio 70 miliona, umjesto dosadašnjih 60 miliona KM, iz čega bi se namirivala sredstva za plavi dizel i slično.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *