Čavić: Skandalozno imenovanje Radukića za glavnog revizora

Aktuelno

Narodna skupština Republike Srpske imenovala je sinoć, bez saglasnosti opozicije, Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora Republike Srpske.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić istakao je za “EuroBlic” da je ova odluka nezakonita i skandalozna.

Dodao je da prema Zakonu o glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS ne postoji nikakva mogućnost da se imenuje vršilac dužnosti, već da Član 10 jasno precizira kako se razrešava dužnosti i bira novi glavni revizor Republike Srpske.

Čavić naglašava i da Jovo Radukić nije mogao biti imenovan zbog sukoba interesa, jer je pomoćnik ministra u resoru za fiskalni sistem Vlade Republike Srpske, tačnije u Ministarstvu finansija.

– Upravo je Ministarstvo finansija bilo predmet revizorske kontrole stanja u vezi izveštaja koji se razmatrao juče u Narodnoj skupštini. To je potpuno nezakonito, mimo poslovnika, bez uvodnog izlaganja glavne službe za reviziju. Njima je bio cilj da po svaku cenu smene Duška Šnjegotu i da postave svog poslušnika – rekao je Čavić.

Čavić navodi da je cilj da Radukić predstavlja ovu službu u okviru Ministarstva finansija Republike Srpske.

– Razumem ministra finansija Zorana Tegeltiju. On je u 2016. godini mesečno primao platu i naknade u neto iznosu od oko 8000 KM, zašto bi onda nekome dozvolio da piše izvještaje koji će ga kompromitovati!?” – dodao je Čavić.

On dodaje da Radukić i iza sebe ima niz afera.

– Svojevremeno je, 2008. godine, biznismen Jovo Vidović optužio Radukića da ga je reketirao za 100 hiljada KM, za reprogram poreskog duga. Mladen Ivanić ga je 2010. optužio da je učestvovao u montiranju procesa koji se vodio protiv njega na Sudu BiH, a koji je za Ivanića rezultirao oslobađajućom presudom – kazao je Čavić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *