Tači želi pregovore o granici sa Srbijom

Region

Predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači potvrdio je učešće u nastavku dijaloga sa Beogradom, u nedjelju u Briselu, i izjavio da će se na “pregovaračkom stolu naći i pitanje granica”, prenosdi Koha ditore.

Tači je, na konferenciji za novinare uoči nastavka dijaloga u Briselu, rekao da će biti teško da se sa “Srbijom postigne dogovor oko granice”, pa će stoga Priština, kako je najavio, tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO.

– Kosovo sa Srbijom nije imalo granicu u prošlosti. Granična linija je duga 400 kilometara. Teško će biti da se sa Srbijom postigne dogovor oko granice. Za ovo pitanje će se tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO. Nećemo dozvoliti da bude ugrožen nijedan milimetar teritorije Kosova – rekao je Tači.

Došlo je vrijeme, istakao je, za istorijski sporazum sa Srbijom, a cilj Prištine je da se u ovoj, “završnoj, finalnoj fazi”, dođe do pravno obavezujućeg sporazuma za “obje strane”.

– Uvjeren sam da je došlo vrijeme da se poslije razgovora na jedan ili drugi način potpiše jedan istorijski sporazum između Kosova i Srbije, kojim će biti okončan bolan odnos stariji od 100 godina. Kosovo ne treba da se boji dijaloga, niti njegovog epiloga. Kao društvo imamo znanje, neophodnu organizaciju, preko pregovora i ispravnog puta za oslobođenje Kosova – kazao je Tači.

U slučaju postizanja zakonski obavezujućeg sporazuma, prema Tačiju, uključene strane će dobiti evropsku perspektivu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *