Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu protiv Govedarice i Šarovića

Politika

Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu o porijeklu novca koji je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica dobio od stranačkih funkcionera, kao ni istragu u slučaju zapošljavanja bez konkursa supruge potpredsjednika SDS-a Mirka Šarovića, saznaje Srna od sagovornika bliskog pravosuđu BiH.

Prema ranijim pisanjima medija, Govedarica je javno priznao da mu je Šarović dao 100.000 KM za potrebe kampanje, dok mu je gradonačelnik Doboja Obren Petrović dao prvo 120.000 a zatim još 130.000, a ne 500.000 KM, kako tvrdi članovi Gradskog odbora SDS-a u Doboju.

Tom prilikom, Govedarica je izbjegao da otkrije porijeklo novca i da li je prijavio donaciju, shodno važećim zakonskim propisima.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić prošle godine je u ovoj banci bez konkursa zaposlio Šarovićevu suprugu Stojanku na poziciju zamjenika glavnog revizora banke, a Šarović je rukovodstvu Spoljnotrgovinske komore BiH naložio da u tu asocijaciju bez konkursa prime Softićevu kćerku Nejru.

Istragu o ovim slučajevima Tužilaštvo je moglo pokrenuti po službenoj dužnosti na osnovu medijskih izvještavanja.

Zvaničan odgovor na pitanja Srne o ovome, koji su upućeni još 19. novembra, iz Tužilaštva BiH, do danas nije stigao.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je u više navrata rekao Srni da je pitanja poslao nadležnom tužiocu, ali da nema povratnu informaciju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *