Uplaćen novac za tri mjesečne subvencije korisnika kredita IRB

Društvo

Ministarstvo finansija RS doznačilo je danas novac na ime tri subvencije kamatne stope na stambene kredite mladih i mladih bračnih parova u RS, za septembar, oktobar i novembar prošle godine.

 

– Ukupno je doznačeno 365.102,09 KM – saopštilo je ovo ministarstvo.

 

Podsjećamo, nekoliko hiljada mladih i mladih bračnih parova prethodno je u novembru dobilo ovu subvenciju, za avgust 2018. godine, a čekali su na isplatu još ukupno četiri subvencije za prošlu godinu.

 

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS tim povodom su prije dva dana za Srpskainfo rekli da su obaveze za septembar, oktobar i novembar unesene u sistem i da radi se o obavezama u iznosu od 367.253 KM, a da će sredstva biti uplaćana čim Trezor odobri ove obaveze, što su očekivali u što skorije vrijeme.

 

Kako su objasnili, obaveze za decembar nisu bili u mogućnosti da unesu u sistem, jer banke još nisu dostavile Ministarstvu sve spiskove klijenata i iznose sredstava za subvencije, kako bi Ministarstvo moglo izvršiti svoje obaveze. Sistem isplate subvencija, navode, funkcioniše tako da banke dostavljaju ministarstvu spiskove klijenata i iznos subvencija, a Ministarstvo onda novac doznači bankama, koje ih raspoređuju na račune svojih klijenata.

Višemjesečna čekanja na isplatu ovih subvencija nisu neobična, pa se onda dešava i da korisnicima retroaktivno, odjednom bude uplaćeno nekoliko mjesečnih davanja. Na pitanje zašto se to dešava, u Ministarstvu odgovaraju da to zavisi od sistema trezorskog poslovanja, ali da korisnici nikada nisu zakinuti zbog toga.

 

– Sistem je takav da se isplate iz budžeta vrše određenom dinamikom i po prioritetima, ali najvažnije je naglasiti da korisnici subvencija nikada ne budu oštećeni i da njihovo pravo na isplatu subvencija ni na koji način ne može biti uskraćeno – navode iz Ministarstva.

 

Od početka realizacije programa subvencionisanja kamatnih stopa na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u 2008. godini, odobreno je ukupno 3.398 subvencija i utrošeno oko 9,79 miliona KM.

 

Za ovu godinu 1,7 miliona KM

 

Za ovu godinu Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS obezbijedilo je 1,7 miliona KM za program subvencionisanja kamatnih stopa na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, rekla je nedavno resorni ministar Sonja Davidović.

 

Ona je ocijenila i da je to jedna od uspješnijih aktivnosti koje realizuje ovo ministarstvo, podsjetivši da se subvencioniše jedan procentni poen kamatne stope na odobreni stambeni kredit iz sredstava IRB RS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *