U RS do kraja jula registrovano 68 oboljelih od morbila

Društvo

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske od početka godine registrovno je 68 oboljelih od morbila, a najveći broj njih su stariji od 30 godina, rečeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Specijalista epidemiologije u Institutu Jela Aćimović rekla je da su oboljeli većinom nevakcinisani (44) ili nepoznatog vakcinalnog statusa (23), dok je samo jedna oboljela osoba vakcinisana.

 

Ona je naglasila da je vakcinacija jedna od najefikasnijih i najisplativijih medicinskih tehnologija koja je ikada razvijena, te da njena upotreba omogućava kontrolu i eliminaciju zaraznih bolesti.

 

– Zarazne bolesti su tokom pisane istorije odnijele više ljudskih života nego sve ostale nedaće zajedno, uključujući ratove, glad, elementarne nepogode. Najefikasnija mjera za borbu protiv zaraznih bolesti kojom današnja medicina raspolaže je vakcinacija – istakla je Aćimovićeva.

 

Prema njenim riječima, posljedice nevakcinisanja su dvojake, pa je na pojedinačnom planu nevakcinisana osoba pod rizikom obolijevanja čak i u potpuno vakcinisanom okruženju ukoliko u takvu sredinu dospije izvor zaraze ili ukoliko ona putuje u zemlje gdje ima nevakcinisanih.

 

– Na grupnom planu, ako ima dosta nevakcinisanih, ako je nizak kolektivni imunitet, javljaju se epidemije – rekla je Aćimovićeva.

 

Ona je navela da se prema kalendaru vakcinacije u Republici Srpskoj, vakcinacija protiv morbila obavlja istovremeno sa vakcinacijom protiv rubeole i parotitisa, kombinovanom MRP vakcinom.

 

Aćimovićeva je istakla da se ova vakcina daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i prilikom upisa u osnovnu školu sa šest godina.

 

– Novorođenčad su u prvim mjesecima života zaštićena od morbila, rubeole i parotitisa jer dobiju antitijela iz majčine krvi (ukoliko je majka bila imuna na ove bolesti) – navela je Aćimovićeva.

 

Ona je rekla da se MRP vakcina ne daje novorođenčetu dok god postoje majčina antitijela u njegovoj krvi, a ona iščezavaju iz krvi kod sve djece prije uzrasta od 12 mjeseci, zato se prva doza ove vakcine daje u tom uzrastu.

 

Aćimovićeva je istakla da, ako se prva doza odgodi na uzrast od dvije ili tri godine, što je nažalost postala praksa posljednjh godina, dijete ostavljamo potpuno nezaštićeno u periodu kada je najosjetljivije na komplikacije ovih zaraznih bolesti, naročito kada su morbili u pitanju.

 

– Komplikacije morbila su najčešće u uzrastu do pet godina, a zatim kod osoba starijih od 30 godina. Zbog toga, u situaciji kada u okruženju imamo slučajeve morbila i čak epidemije morbila, odlaganje MRP vakcinacije može biti vrlo opasna praksa po malu djecu – poručila je Aćimovićeva.

 

Federacija BiH proteklih nekoliko mjeseci borila se sa najvećom epidemijom morbila od okončanja rata u BiH, a Zavodu za javno zdravstvo FBiH od početka godine do avgusta prijavljena su 1.304 slučaja oboljelih.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *